Gemeente Katwijk


* Nieuwe bijstandsregelingen in de gemeente Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg


* Bestuursverkiezing Rijnland moeten door fraude deels over


---

Nieuwe bijstandsregelingen in de gemeente Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg

Katwijk, 18 november 2004
De gemeenten Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg hebben, als gevolg van de invoering van de Wet werk en bijstand (WWB), het bijzonder bijstandsbeleid opnieuw vastgesteld. Een deel van het beleid bestond al onder de Algemene bijstandswet (Abw). Concreet betekent dit dat er voor mensen die op of rond een inkomen op bijstandsniveau zitten een paar speciale (en soms nieuwe) regelingen zijn. We zetten ze voor u op een rijtje.
De volgende regelingen zijn nieuw:
Aanschaf van een computer/internetverbinding
Voor de aanschaf van een computer met toebehoren en voor de abonnementskosten van een internetaansluiting is in bepaalde gevallen bijzondere bijstand mogelijk. Voor de aanschaf van een computer (met toebehoren) is bijzondere bijstand mogelijk tot een bedrag van maximaal 850,=. (eenmaal per acht jaar). Deze regeling is mogelijk voor personen tussen 18 en 65 jaar met een thuiswonend kind op basisonderwijs vanaf groep 6 of voortgezet onderwijs en jonger dan 18 jaar.
De bijzondere bijstand wordt verstrekt in de vorm van een renteloze geldlening met speciale aflossingsregeling (3 jaar maandelijks 10,= aflossen en daarna kwijtschelding). Voor de abonnementskosten van een internetaansluiting is bijzondere bijstand mogelijk tot een bedrag van maximaal 15,= per maand ( 180,= per jaar).

Aanvullende ziektekostenverzekering
Op individuele basis kan de gemeente bijzondere bijstand verstrekken voor een gedeelte van de kosten van een aanvullende ziektekostenverzekering. We gaan dan uit van een aanvullende ziektekostenverzekering bij Zorg en Zekerheid te Leiden. Het gedeelte dat voor vergoeding in aanmerking komt is het verschil tussen de verschuldigde premie voor een AV-Standaard en een AV-Top. Dit bedrag kan (afhankelijk van uw situatie) variëren van 129,60 tot 259,20 per jaar.

Bij de volgende bestaande bijstandsregelingen zijn de voorwaarden verruimd of aangepast.

* Telefoonkosten voor personen van 65 jaar en ouder
* Producten van Burgerzaken

* Aanschaf van duurzame gebruiksgoederen

* Schoolgaande kinderen

* Sociaal/maatschappelijk isolement

* Leenbijstand

Als u wilt weten hoe de regelingen er nu uitzien en of u er gebruik van kunt maken, neem dan contact op met de afdeling Sociale Zaken en Werkgelegenheid van de gemeente Katwijk op telefoonnummer 071-4062357 of kom langs bij de balie Sociale Zaken (op werkdagen van 8.30-12.30 uur en op donderdag ook van 13.30-19.00 uur) in het gemeentehuis in Katwijk, Zeeweg 127, ingang Koningin Julianalaan.

De gemeente verstrekt de bijzondere bijstand alleen op aanvraag. Dit houdt in dat u zelf actie moet ondernemen om een aanvraag voor bijzondere bijstand in te dienen. U kunt daarvoor terecht bij de balie van de afdeling Sociale Zaken en Werkgelegenheid bij de gemeente Katwijk.
Voor alle bijstandsaanvragen geldt: De kosten die u maakt en waarvoor u bijzondere bijstand aanvraagt, moet u aantonen of - in bepaalde gevallen - aannemelijk maken.


---

Bestuursverkiezing Rijnland moeten door fraude deels over

De Raad van State heeft woensdag 10 november 2004 beslist dat H.CH. Bremer geen zitting kan nemen in Rijnlands bestuur. Als gevolg hiervan moet de bestuursverkiezing voor de categorie Gebouwd in kiesdistrict Noord voor één zetel over. Rijnland overweegt de kosten van deze herverkiezing op de heer Bremer te verhalen.
De Raad van State is ondermeer tot dit besluit gekomen omdat niet zeker is dat alle stemgerechtigden bij het uitbrengen van hun stem wisten dat fraude met handtekeningen was gepleegd.

Met deze beslissing onderschrijft de Raad van State de visie van het waterschapsbestuur dat uit het oogpunt van bestuurlijke integriteit niet kan worden berust in de toelating van de heer Bremer. Alleen voor de categorie Gebouwd van het kiesdistrict Noord, waarvoor de heer Bremer kandidaat was, wordt de verkiezing voor één zetel overgedaan. Het district Noord ligt tussen de provinciegrens van Noord- en Zuid-Holland en het Noordzeekanaal. Ook Amsterdam West ligt binnen dit gebied.

De herverkiezing heeft voor de overige gekozen kandidaten geen gevolgen.

vragenlijst ontvangen op om de lijst in te leveren. Heeft u geen vragenlijst ontvangen maar wilt u toch graag meedoen aan het onderzoek, dan kunt u ook nu direct naar de site www.sportpanel.nl. Daar kiest u voor Gemeente Katwijk om vervolgens in te loggen met katwijksport. U kunt dan direct de vragenlijst invullen. Alvast hartelijk dank!