Gasunie


APX en GTS akkoord over Nederlandse gasbeurs

APX B.V.en Gas Transport Services B.V. (GTS) hebben een overeenkomst gesloten die de weg vrijmaakt voor een Nederlandse gasbeurs, die begin 2005 van start zal gaan. De nieuwe gasbeurs, die zal worden opgezet en beheerd door APX, is de eerste in Nederland. APX Gas NL zal partijen op de gasmarkt in staat stellen within-day en day-ahead handel te drijven op het virtuele handelsplatform TTF (Title Transfer Facility) van GTS. Dit zal gebeuren via het APX-handelssysteem, dat on-line transacties mogelijk maakt, op anonieme basis en met het volledige bijbehorende financiële afhandelingstraject (clearing). APX Gas NL zal voorts betrouwbare en gezaghebbende prijsindexen publiceren.

De nieuwe gasbeurs biedt deelnemers mogelijkheden om de flexibiliteit in hun portfolio te vergroten. Dit maakt het makkelijker voor hen om te profiteren van de voordelen van de geliberaliseerde gasmarkt. GTS zal de over the counter -handel die nu al op het TTF plaatsvindt en waarbij de prijs tot stand komt via bilaterale contracten, blijven faciliteren.

Het mogelijk maken van een gasbeurs op het TTF ligt in lijn met de GTS-doelstelling om via uitbreiding van haar dienstenpakket bij te dragen aan een goede werking en ontwikkeling van de gasmarkt, die in Nederland sinds 1 juli volledig is geliberaliseerd. Zowel markt als politiek hebben met nadruk aangegeven hier behoefte aan te hebben, met het oog op het verkrijgen van meer flexibiliteit in de handelsmogelijkheden, aldus Pieter Trienekens, algemeen directeur van GTS. Het in Groningen gevestigde GTS biedt gastransportdiensten aan en voert wettelijke taken uit op dit gebied.

Voor de APX Group, die zich op het gebied van energiebeurzen al een positie heeft verworven in het Verenigd Koninkrijk en in Nederland is de start van APX Gas NL een belangrijke stap op weg naar een leidende positie in Europa als een geïntegreerd handelsplatform voor gas. De in Amsterdam gevestigde APX Group omvat ook de Britse gasbeurs APX Gas Ltd., die als APX Gas op het Britse National Balancing Point (NBP) actief is. APX Group wil tevens in Zeebrugge een gasbeurs starten. Chief Operating Officer Pieter Verberne: De APX Group bouwt vanuit haar ervaring en expertise op de geliberaliseerde, concurrerende Britse gasmarkt aan een one-stop-shop integratie van continentale gasbeurzen.

Amsterdam/Groningen
18 November 2004

Nadere informatie

APX B.V.: Nanke Kramer, +31 (0)20 3054000 / +31 (0)6 524 92 676; www.apxgroup.com http://www.apxgroup.com> Gas Transport Services B.V.: Chris Glerum, +31 (0)50 362 6000 / +31 (0)6 55 37 6092; www.gastransportservices.nl