Ministerie van Defensie


http://www.mindef.nl

MINDEF: Internationale PSI-oefening afgerond

Afgelopen nacht is de internationale oefening Chokepoint 04 afgerond. Tijdens deze oefening in het Caribische gebied stond het wereldwijd opsporen van illegale maritieme transporten van massavernietigingswapens centraal. Nederland heeft geparticipeerd door actieve uitwisseling van informatie en deelname met het marineschip Hr.Ms. Amsterdam.

Het doel van Chokepoint 04 is het beoefenen van de internationale samenwerking bij het detecteren en monitoren van maritiem transport van massavernietigingswapens. Belangrijkste doelstelling daarbij is het testen van de internationale opsporingscapaciteit en verdere verdieping van onderwerpen die aan Maritime Interdiction Operations ten grondslag liggen.

Chokepoint 04 werd gehouden in het kader van het Amerikaanse Proliferation Security Initiative (PSI). Onder leiding van de Amerikaanse Coastguard werkten Nederland, Australië, Canada, Denemarken, Frankrijk, Italië, Japan, Singapore, Spanje, Turkije en het Verenigd Koninkrijk samen om een aantal gesimuleerde maritieme transporten te detecteren en volgen. De oefening werd afgrond met een 'real time' scenario in het Caribische gebied. Tijdens dit scenario werd een verdacht koopvaardijschip onderschept en onderzocht door eenheden van de Amerikaanse Coastguard. Hr.Ms. Amsterdam speelde, samen met andere internationale eenheden, een belangrijke bijrol in het detecteren en monitoren van het verdachte schip.