GroenLinks

Kroes belangrijkste reden voor tegenstem groenen EC

Nieuwe EC 18 november 2004

Handhaving van Neelie Kroes op mededinging is voor de Groenen/EVA-fractie de belangrijkste reden tegen de nieuwe Europese Commissie te stemmen. GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg: "Commissievoorzitter Barosso is ernstig verzwakt door te zwichten voor regeringsdruk."

Donderdag 18 november stemt het Europees Parlement over 'het team van Barroso'. Eerder sprak een meerderheid van het Europees Parlement sprak toen haar sterke twijfels uit over vijf van de vierentwintig kandidaat-commissarissen. Na die forse kritiek stelde Barroso de stemming een paar weken terug uit tot vandaag. De groenen zijn tevreden over de nieuwe Letse kandidaat Piebalgs en de verplaatsing van de Hongaar Kovacs van energie naar belastingen, maar blijven bezwaren hebben tegen de Deense Boel, de Griek Dimas en Kroes.

Tijdbom
"Neelie Kroes vormt een tijdbom onder de geloofwaardigheid van de Europese Commissie. De mededingingsportefeuille bepaalt voor een belangrijk deel de effectiviteit van de EU. De commissaris op deze post moet boven alle twijfel verheven zijn. Als Kroes echter dezelfde zaken als haar voorganger Mario Monti voorgeschoteld zou krijgen, zou ze, om belangenverstrengeling te voorkomen, afstand moeten doen van 35 dossiers. Dat is natuurlijk veel te veel", aldus Buitenweg.

Drie lopende zaken
Volgens Buitenweg zijn er momenteel al drie lopende zaken die een Europese Commissie met Kroes op de post van mededinging zwakker en minder geloofwaardig maken. De eerste is de aanpassing van concurrentieregels in het zeetransport. Kroes zat in de raad van bestuur bij P&O NedLloyd. De tweede is het lopende onderzoek naar prijsafspraken in de bitumen-markt (koolteer/asfalt). Kroes zat in de raad van bestuur bij Ballast Nedam die een van de verdachte bedrijven is. De derde is een onderzoek naar mogelijk misbruik van marktdominantie door de Britse mobiele operator MMO2. Tot augustus 2004 zat Kroes ook hier in de raad van bestuur.

Gezwicht
Buitenweg: "Ook bij de christen-democratische, socialistische en liberale fractie bestaan grote twijfels over Kroes, maar zij zijn gezwicht en stemmen in meerderheid voor. Barosso slechts drie van de vijf grote bezwaren opgelost. Wij willen een sterke Europese Commissie en niet een die constant onderhevig is aan twijfels en beschuldigingen van belangenverstrengeling."

Niet onafhankelijk
Daarnaast zijn GroenLinks en de groene fractie van mening dat Barosso zich niet de onafhankelijke commissievoorzitter heeft betoond die zij zich wensen en dat hij daarom beschadigd is. "Barosso is gezwicht voor de druk van Balkenende om de onhoudbare Kroes toch te handhaven op deze post. Camiel Eurlings heeft Balkenende tijdens het debat over de Staat van de Unie vorige week zelfs gefeliciteerd met het resultaat van de Nederlandse druk. Wij vinden dat onbestaanbaar. De voorzitter van de Europese Commissie behoort onafhankelijk te zijn en moet zijn oren niet laten hangen naar de lidstaten."

Landbouw en milieu
Problemen houden de Groenen Boel (landbouw) en Dimas (milieu). De laatste heeft aangegeven geen enkele ambitie op dit gebied te hebben. Bij de kandidaat landbouwcommissaris Boel blijft het problematisch dat de schijn van belangenverstrengeling gewekt wordt daar haar man jaarlijks 60.000 euro aan Europese landbouwsubsidies ontvangt. De groenen pleiten al jaren voor radicale hervormingen van het absurde Europees landbouwbeleid. Buitenweg: "Het is lastig iemand op landbouw te hebben, waarvan vriend en vijand vindt dat hervormingen noodzakelijk zijn, die jarenlang profijt heeft gehad van dit systeem." De groene fractie is verder van mening dat de nieuwe Commissie duurzame ontwikkeling moet stimuleren en vindt dat deze Europese Commissie op dat gebied weinig goeds belooft.

Links


- alles over de hoorzittingen met de beoogd eurocommissarissen

«