Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Erik Hoeksema wint 2e Open Drents Rapid

Zaterdag 13 november was het dan zover. Na een onderbreking van 3 jaar kon er weer in toernooivorm worden geschaakt in het Dorpshuus Nij-Roon. Na maandenlange voorbereiding en intensieve samenwerking binnen de schaakclub Roden, was het een goed en geslaagd toernooi. Het deelnemersveld was met 52 deelnemers over 2 groepen erg goed. In de pauze, na drie ronden, waren er allerlei versnaperingen te koop in de vorm van broodjes, soep en ballen gehakt. Ook dit was weer goed verzorgd.

In groep 1 waren Erik Hoeksema, Bonno Pel, Laszlo Cako en Henk van Putten de favorieten om deze groep te winnen. Henk van Putten was de winnaar van de vorige editie in 2001. Vanaf het begin was het Erik Hoeksema die in deze groep de dienst uitmaakte. Waar zijn concurrenten punten lieten liggen, ging het mes door de warme boter bij Hoeksema. De ene winst naar de andere werd binnengehengeld. Na de 6e ronde was hij niet meer in te halen. Erik besloot het toernooi in stijl door ook de laatste ronde te winnen. Hij had al zijn partijen gewonnen en was dan ook de terechte winnaar. Tweede werd Jan Joris Groenewold met 5 uit 7 en de derde plaats waren voor Laszlo Cako, Dries Koster en Bonno Pel. Beste speler van Roden werd Johan Scharft met een gedeelde 6e plaatst met 4 uit 7.

Winnaar Erik Hoeksema (foto: O. Diebrink)

In groep 2 waren de grootste kanshebbers van de eerste plaats Marten Holwerda, Jaap Ham, Geert de Haan en Johan ten Hoor. Ook in deze groep, 32 deelnemers, was er één persoon die de touwtjes stevig in handen had en dat was Johan ten Hoor. Na 5 ronden stond hij stevig bovenaan met 5 uit 5, een punt voor op zijn concurrenten. Deze voorsprong heeft hij niet meer weggegeven. Ten Hoor eindigde uiteindelijk ongedeeld op de eerste plaats met 6½ uit 7. Tweede werd Johan Zwanepol met 5½ punten en de derde plaats was voor Marten Holwerda, Ernst Jan Pastoor en Leon Steijvers. In groep 2 werd Johan Post de beste speler van SC Roden met 4½ uit 7.

Dit toernooi werd samen met veel enthousiaste clubleden van de schaakclub Roden mogelijk gemaakt en natuurlijk door de volgende sponsoren: Dorpshuus Nij-Roon, NAM, Univé, Administratiekanoor JH Ensing en de Provincie Drenthe. Heel hartelijk bedankt en hopelijk tot volgend jaar.


---

Voorloper en Schaakacademie organiseren prijsvragenfestival

Op 26 november 04 valt de nieuwe Voorloper (het jeugdblad van de KNSB) weer op de deurmat. Dit keer staat er een groot aantal prijsvragen in. Een initiatief van Voorloper en schaakacademie.nl. Om deel te kunnen nemen aan de prijsvragen moeten de lezers straks wel even naar www.schaakacademie.nl surfen. Want daar staan vanaf 26 november 04 de prijsvragen en het reglement voor het festival aangegeven.

Met deze actie wil Voorloper de ledenwerving voor schaakacademie.nl stimuleren. En gelijk ook nodigt de redactie van Voorloper de lezers uit om haar lezersenquête in te vullen. Die staat op de site van schaakacademie.nl. Voorloper hoort graag van lezers hoe we het blad verder kunnen verbeteren via voorloper@schaakbond.nl. Voorloper wil graag in de toekomst ook meer publiceren op het net. Daarnaast hoopt de redactie dat er nu eens werk wordt gemaakt van een schooleditie van Voorloper. Zodat Voorloper ook naar de leerlingen van basisscholen gaat die bijvoorbeeld een schoollicentie hebben op schaakacademie.nl.
---

Nieuwe hoofdsponsor voor Esgoo

Post Jr Makelaars (met verschillende vestigingen in Twente) is met ingang van heden de nieuwe hoofdsponsor van Esgoo. De combinatie krijgt de naam POSTJR/ESGOO. De ING Bank die 6 jaar als hoofdsponsor heeft opgetreden, zal als subsponsor haar band met Esgoo behouden.

Vermeldenswaard is verder dat Holland Casino en Effectenbank Binck ook subsponsor van Esgoo zijn. Esgoo is de directie van de ING Bank bijzonder erkentelijk voor haar steun van de afgelopen jaren en heeft mede daardoor aansprekende successen mogen behalen.
---