Erasmus MC


18-11-04: Josephine Nefkens Prijs voor René Bernards

Rotterdam, 17 november 2004. De Josephine Nefkens Prijs voor kankeronderzoek 2004 is toegekend aan Prof. Dr. René Bernards, verbonden aan het Nederlands Kanker Instituut - Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis te Amsterdam. De hoogleraar Moleculaire Carcinogenese ontvangt de prijs voor zijn grensverleggende werk op het gebied van de genetica en diagnostiek van kanker.

Bernards maakt in zijn onderzoek gebruik van innovatieve genetische technieken om het proces van celdeling, de celcyclus, te bestuderen. Daarnaast was hij de eerste die met behulp van de zogenaamde micro-array techniek een patroon van genactiviteit heeft aangetoond dat met grote nauwkeurigheid voorspelt of een patiënte met borstkanker uitzaaiingen zal ontwikkelen. Deze nieuwe vorm van diagnostiek stelt artsen in staat chemotherapie voor borstkanker verder te individualiseren. Steeds meer zal het zo zijn dat alleen nog vrouwen die gevaar lopen op uitzaaiingen chemotherapie moeten ondergaan.

In 2003 richtte Bernards het biotechnologie bedrijf Agendia op. Agendia stelt zich tot doel om de DNA micro- array techniek in te zetten bij de ontwikkeling van nieuwe kankergeneesmiddelen en bij de behandeling van kanker.

Zijn onderzoek heeft dus fundamentele betekenis, is van onmiddellijk belang voor de patiëntenzorg en draagt bij aan de kenniseconomie van Nederland.

René Bernards (1953) studeerde medische biologie aan de universiteit van Amsterdam en promoveerde in 1984 aan de universiteit van Leiden. Daarna werkte hij gedurende 7 jaar in de Verenigde Staten, eerst als postdoc aan het Massachusetts Institute of Technology en later als assistant professor aan Harvard University. In 1992 keerde Bernards moleculaire carcinogenese van het Nederlands Kanker Instituut. Sinds 1993 is hij ook deeltijd hoogleraar aan de universiteit van Utrecht.

De Josephine Nefkens Prijs voor kankeronderzoek is ingesteld door ir. Harry Nefkens, bij de opening van het Josephine Nefkens Instituut in 1998. De prijs wordt eens in de drie jaar onder auspiciën van de Erasmus Universiteit Rotterdam uitgereikt aan een wetenschapper in het Nederlandse taalgebied die excellent kankeronderzoek heeft gedaan. Er is een bedrag aan verbonden van 50.000.- dat de prijswinnaar naar eigen inzicht voor kankeronderzoek mag bestemmen.

De Nefkens prijs werd voor de eerste maal toegekend in 2001 aan Prof. Jan Hoeijmakers uit Rotterdam.

De openbare uitreiking van de prijs aan René Bernards op 26 november 2004, door burgemeester Opstelten in de Burgerzaal van het Stadhuis van Rotterdam, is onderdeel van de viering van het 90-jarig jubileum van het Erasmus MC Daniel den Hoed Oncologisch Centrum.