Ministerie van Buitenlandse Zaken

afspraken tussen E3 en Iran over het Iraanse nucleaire programma

Kamerbrief inzake afspraken tussen E3 en Iran over het Iraanse nucleaire programma

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Binnenhof 4

Den Haag

Directie Veiligheidsbeleid

Bezuidenhoutseweg 67

Postbus 20061

2500 EB Den Haag

Datum

17 november 2004

Behandeld

Paul Wilke

Kenmerk

DVB/NN-517/04

Telefoon

+31 (0)70 3485106

Blad


1/2

Fax

+31 (0)70 3485684

Bijlage(n)


1

paul.wilke@minbuza.nl

Betreft

Afspraken tussen E3 en Iran over het Iraanse nucleaire programma

Naar aanleiding van het verzoek van de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken (04-buza-65) breng ik de Kamer graag op de hoogte van de recente uitkomsten van de onderhandelingen tussen de `E3' (Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk) en Iran over het Iraanse nucleaire programma.

Op 14 november jongstleden hebben Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk (`E3') overeenstemming bereikt met Iran over een akkoord betreffende het nucleaire programma van Iran. Kernelement is dat Iran heeft ingestemd met opschorting van alle verrijkings- en opwerkingsgerelateerde activiteiten. Ook zal Iran het Additioneel Protocol vrijwillig blijven toepassen in afwachting van ratificatie door het Iraanse Parlement.

Het International Atomic Energy Agency (IAEA) is hiervan op de hoogte gebracht en heeft het verzoek gekregen de opschorting te verifiëren. De opschorting zal gelden voor de duur van de onderhandelingen over een wederzijds acceptabele lange termijnovereenkomst. Een dergelijke lange termijnovereenkomst zal objectieve garanties moeten bieden dat het Iraanse nucleaire programma uitsluitend vreedzame doeleinden nastreeft. De overeenkomst zal verder moeten voorzien in duidelijke garanties ten aanzien van nucleaire, technologische en economische samenwerking, alsmede duidelijke toezeggingen ten aanzien van veiligheidsaangelegenheden.

Als direct resultaat van de nu tot stand gekomen overeenkomst zal de E3 bevorderen dat IAEA Directeur Generaal El Baradei Iran zal uitnodigen zitting te nemen in de Expert Groep inzake een Multilaterale Aanpak van de Nucleaire Brandstofcyclus, waarin overigens reeds een Nederlandse expert zitting heeft. Zodra de opschorting is geverifieerd, zal de EU de onderhandelingen over een Handels- en Samenwerkingsakkoord met Iran heropenen. Dit is in overeenstemming met de Europese Raadsconclusies van 5 november jongstleden. Verder zal actief worden bevorderd dat Iran toetredings-onderhandelingen kan aanvangen met de Wereldhandelsorganisatie (WHO).

Het is echter te vroeg om nu reeds te spreken van een definitieve doorbraak. Zo zal DG El Baradei tijdens de komende Bestuursraad van het IAEA die begint op 25 november aanstaande, op basis van verificatie door het Agentschap moeten kunnen verklaren dat de Iraanse opschorting daadwerkelijk wordt uitgevoerd, en het is niet zeker of hij dat ook op dat moment zal kunnen doen.

Evenmin is duidelijk of andere belangrijke partners zoals de Verenigde Staten ermee zullen instemmen dat op deze basis doorverwijzing naar de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties niet de aangewezen stap is.

Nederland koerst af op conclusies van de RAZEB die het onderhandelingsproces van de E3 ondersteunen. Tegelijkertijd is het nucleaire dossier niet het enige punt van zorg in de verhoudingen met Iran. Derhalve zal de regering tevens bevorderen dat de mate van samenwerking die de EU op politiek en economisch gebied met dit land nastreeft, afhankelijk blijft van voortgang op het gebied van mensenrechten, terrorisme en het Midden-Oosten-vredesproces.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Dr. B.R. Bot