LEI

17-11-2004

Hoe functioneert de varkenskolom?

Op 17 november jl. heeft in Arnhem het symposium 'Van boer tot bord: wie is spekkoper?' plaatsgevonden. Ing. Robert Hoste heeft daar het LEI-onderzoek gepresenteerd over het functioneren van de varkenskolom: welke omgevingsfactoren zijn bepalend, hoe is de keten opgebouwd, hoe liggen machtsverhoudingen en welke mogelijkheden zijn er om het economisch rendement van de varkenskolom te verbeteren? Onder andere werd het verschil verklaard tussen de prijs van varkensvlees in de supermarkt en de prijs die de boer ontvangt. Het onderzoek heeft geresulteerd in het rapport Visie op de varkenskolom. Dit rapport is op het symposium door prof.dr.ir. Vinus Zachariasse, algemeen directeur LEI, aangeboden aan drs. J.J. Ramekers, voorzitter van de Productschappen Vee, Vlees en Eieren. Op het symposium zijn referaten gehouden door W. van Gemert van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders, S. Korver van Dumeco Farming en L. Bosma van Laurus. Verder was er een forumdiscussie onder leiding van A. Kamp. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van de Werkgroep Landbouw en Armoede en de Wetenschapswinkel van Wageningen UR. De Werkgroep Landbouw en Armoede is een organisatie die zich inzet ten behoeve van de agrarische sector in Nederland. Haar belangrijkste drijfveren zijn het wereldwijd aankaarten van de structurele oorzaken van verarming bij de boerenlandbouw en het bieden van alternatieven. Meer informatie bij ing. Robert Hoste (tel.: 0317-479762; e-mail:
robert.hoste@wur.nl