MERKPLAATS BV

Populaire Fatboy zitkussen beschermd in heel Europa

Sinds het loungen helemaal in zwang is geraakt zijn ook de zitkussens populairder dan ooit. De bekendste onder de zitkussens is de Fatboy, welke in 2000 ontworpen is door de Finse ontwerper Jukka Setälä. Het Nederlandse bedrijf B&W Clocks heeft de exclusieve exploitatierechten wereldwijd verkregen. De Fatboy heeft in zeer korte tijd een enorm marktaandeel opgeëist. Niet alleen in Nederland, maar ook . ver . daar buiten. Meerdere marktpartijen proberen mee te liften op het succes van Fatboy door de zitkussens of zelfs het bekende aan het kussen vastzittende Fatboy label na te maken. Kan dit zomaar?

Het antwoord op bovenstaande vraag is simpel, nee! De eigenaren van B&W Clocks zijn zo verstandig geweest om Merkenbureau de Merkplaats te Amsterdam in te schakelen om de rechten van de Fatboy te beschermen. Zo zijn zowel de naam als het model onder meer in Europees beschermd. Waar die bescherming tot voor kort gold voor 15 Europese landen, is door de uitbreiding van de EU ook de bescherming van de model- en merkrechten toegenomen tot 25 landen.

Meerdere partijen hebben inmiddels mogen kennismaken met de ongenadige werking die van de Europese modelbescherming uitgaat. Zo heeft onlangs de derde zaak op rij plaatsgevonden , nadat een inbreukprocedure door de Merkplaats was gestart. Een bedrijf had onder de naam Relaxit zitkussens op de markt gebracht die nagenoeg identiek waren aan de Fatboy zitkussens. De datum voor het kort geding was al vastgesteld door de President van Rechtbank van Haarlem. Echter, voor aanvang van het kort geding heeft de eigenaar van Relaxit besloten de zaak te schikken door te stoppen met de productie en verkoop van de zitkussens.

Waarschijnlijk zullen partijen in de toekomst wèl twee keer nadenken voordat ze overgaan tot het namaken van het Fatboy zitkussen en daarmee tot het plegen van plagiaat. Plagiaat overigens, stamt uit het Latijn en betekent letterlijk .kinderroof.. In feite werd in bovenstaande zaak het geesteskind van Setälä . geadopteerd door B&W Clocks . geroofd door Relaxit.