Ministerie EZ

Buitenlandse R&D-investeringen in Nederland op gemiddeld niveau

Persbericht

18 november 2004

Nederland presteert internationaal gezien gemiddeld in het aantrekken van buitenlandse investeringen in research & development (R&D). De buitenlandse R&D-investeringen in Nederland vormen 1,1% van de industriële toegevoegde waarde, dat is op een vergelijkbaar niveau als Canada, Finland en Ierland. Dit blijkt uit onderzoek van het ministerie van Economische Zaken naar buitenlandse R&D-investeringen in Nederland. De top 3 wordt gevormd door de VS (1,5%), Duitsland (1,7%) en het VK (1,9%). Bij het aantrekken van andersoortige buitenlandse bedrijvigheid (productie) scoort Nederland bovengemiddeld vergeleken met het buitenland.

Toekomstig R&D-vestigingsklimaat onder druk

Het onderzoek bestaat uit een veldonderzoek en een macro-economische analyse. Uit het veldonderzoek onder 62 buitenlandse bedrijven met een internationale R&D-vestiging blijkt dat bij de vestigingsafweging van R&D-activiteiten de beschikbaarheid van gekwalificeerd personeel de belangrijkste factor is. Op deze factor scoort Nederland gemiddeld ten opzichte van het buitenland. De trend op deze indicator is echter negatief. De aanwas van nieuwe wetenschappers en technici in Nederland is ver beneden het internationale gemiddelde. Dit kan een zware wissel trekken op de toekomstige aantrekkelijkheid van Nederland voor buitenlandse R&D-activiteiten.

Verder blijkt uit het veldonderzoek dat het World Class-karakter van instituten en universiteiten en de samenwerkingsmogelijkheden met kennisinstellingen en bedrijven zeer belangrijke locatiefactoren voor R&D zijn. De kwaliteit van de kennisinfrastructuur in Nederland is relatief goed. Echter, de mogelijkheden voor bedrijven om die kennis te benutten dienen nog verbeterd te worden; met name de VS presteert hierin beter dan Nederland. Het is dus in het belang van het R&D-vestigingsklimaat om de publiek-private wisselwerking in Nederland te (blijven) bevorderen.

Ook een aantal randvoorwaarden, zoals de internationale bereikbaarheid en de capaciteit en kwaliteit van de ICT/telecominfrastructuur, moet op orde zijn voor het aantrekken van R&D-investeringen. Op deze factoren scoort Nederland relatief goed. De traditioneel goede internationale bereikbaarheid staat wel onder druk door de toenemende congestie op de Nederlandse wegen. Andere factoren zoals belastingregelingen, regulering en wetgeving en het
ondernemingsklimaat blijken niet doorslaggevend, maar zijn wel belangrijk voor een gunstig R&D-vestigingsklimaat. Dit ondersteunt de lijn in de onlangs door de staatssecretaris van EZ uitgebrachte Industriebrief.

Innovatieklimaat: streven naar excellentie

Uit de uitgevoerde macro-economische analyse blijkt dat de aanwezigheid van buitenlandse bedrijven in Nederland nieuwe buitenlandse R&D-investeringen aantrekt. Blijkbaar zijn R&D en andersoortige bedrijfsactiviteiten (productie) nog steeds met elkaar verweven. Daarnaast blijkt uit de macro-economische analyse dat de reeds opgebouwde kennis en het gemiddelde opleidingsniveau van de beroepsbevolking belangrijke R&D-locatiefactoren zijn. Deze factoren geven aan dat state-of-the-art-kennis en vaardigheden steeds bepalender worden bij locatiekeuzes voor R&D. Toekomstige buitenlandse R&D-investeringen in nieuwe vestigingen zullen met name neerslaan in landen met een excellent innovatieklimaat, concluderen de onderzoekers.

Het onderzoeksrapport is verschenen in de EZ onderzoekreeks. Publicaties in deze reeks willen een bijdrage leveren aan het wetenschappelijke en maatschappelijke debat over beleidsrelevante onderwerpen. Het rapport is te downloaden en gratis te bestellen op de EZ-website: http://apps.ez.nl/publicaties/pdfs/04O22.pdf

Meer informatie

Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u terecht bij Postbus 51, telefoon 0800 - 6463951, e-mail: ezinfo@postbus51.nl Voor journalisten: Gerard Westerhof, persvoorlichter,
telefoon (070) 379 6117, e-mail:
G.P.M.Westerhof@minez.nl

18-11-2004 | Ministerie van Economische Zaken | print