Gemeente Eemsmond


Oud-burgemeester biedt 128 jaar oude zilveren troffel aan donderdag 18 november 2004

Vandaag heeft burgemeester Renkema een bijzonder geschenk in ontvangst genomen, uit handen van oud-burgemeester Van Veen (Uithuizermeeden). Het gaat om de zilveren troffel die op 15 juni 1876 is uitgereikt aan de toenmalige burgemeester van Uithuizen, ter gelegenheid van de eerstesteenlegging van de uitwateringssluis in de Eemspolder.

Zilveren troffel
Burgemeester A. Nanninga van de gemeente Uithuizen legde de eerste steen en kreeg de zilveren troffel 128 jaar geleden uitgereikt. De zilveren troffel heeft een inscriptie die verwijst naar de datum waarop en de gelegenheid waarbij hij is aangeboden. De zilveren troffel is in de loop der jaren uit het gezichtsveld verdwenen. In 1998 is hij door oud-burgemeester Van Veen teruggekocht bij een antiquair in Groningen.
De troffel krijgt nu een passende plaats in het gemeentehuis in Uithuizen.

Eemspolder
Van 1852 tot 1876 hebben de oevereigenaren van de Eemspolder strijd geleverd met de Staat der Nederlanden over het eigendomsrecht van de buitendijkse gronden ten noorden van Uithuizen en Uithuizermeeden. Uiteindelijk is een compromis gesloten en zijn de oevereigenaren in het gelijk gesteld. In januari 1876 heeft de aanbesteding van de uitwateringssluis plaatsgevonden en op 15 juni van dat jaar is de eerste steen gelegd.

Oud-burgemeester Van Veen
Burgemeester Renkema kreeg de zilveren troffel aangeboden door de nu 91-jarige Van Veen. Van 21 april 1974 tot 1 januari 1979 was Van Veen burgemeester van de toenmalige gemeente Uithuizermeeden.