Provincie Friesland


---

PERSINFORMATIE

Nummer: 300 SJT
Datum: 18 november 2004 - 12.00 uur

Voorlopige resultaten handhavingsestafette in Fryslân

113 Overtredingen bij 130 milieucontroles

In de afgelopen 24 uur zijn 130 milieucontroles uitgevoerd door toezichthouders van handhavende partners die zijn verenigd in het Fries Milieu Overleg. Zij constateerden in totaal 113 overtredingen. Resultaat: 35 waarschuwingen, 15 aanschrijvingen, 10 processen-verbaal, 14 overtredingen worden nader onderzocht. Het gaat hierbij om de resultaten zoals die bekend zijn om 12.00 uur. Vanmiddag om 16.00 uur wordt er een persconferentie georganiseerd op het Provinciehuis over de eindresultaten.

De 24-uursactie was gericht op natuur en landschap, bedrijven, ruimtelijke ordening en waterkwaliteit. De organisatie was in handen van de Servicepunt Milieuwethandhaving (Seph) Fryslân. De handhavingsestafette is zeer succesvol verlopen. De ambitie van het aantal controles is ruimschoots gehaald: er zijn ruim 80 projecten gecontroleerd waarbij meerdere controles zijn uitgevoerd. 80% Van de controles zijn gezamenlijk uitgevoerd.

De estafette vond plaats van woensdag 17 november 12.00 uur tot donderdag 18 november 12.00 uur. In Fryslân zijn zo'n 300 handhavers op pad geweest om de naleving van milieuwetgeving te controleren. De controles vonden plaats op de weg, in bedrijven, vanuit de lucht, op het water en in het buitengebied. Van de overtredingen had 50% betrekking op Milieubeheer, 32% Waterbeheer, 15% buitengebied/natuur en 3% bouw/grond.

Coördinatiepunt
Doel van de estafette was dat er in een tijdsbestek van 24 uur een groot aantal gezamenlijke handhavingsactiviteiten plaatsvond. Daarnaast geeft de estafette een indruk van wat het milieutoezicht provinciebreed inhoud. De coördinatie van de estafette lag in handen van Seph Fryslân. Alle betrokken handhavingsinstanties gaven de resultaten van hun acties doorgegeven aan het Communicatiecentrum, dat gevestigd was in het Provinciehuis in Leeuwarden.

Transportcontroles
Er zijn dertien schepen gecontroleerd bij de sluizen van Lemmer en Harlingen. Acht schepen voldeden aan alle vereiste papieren voor opslag van gevaarlijke stoffen. De overige vijf schepen waren in overtreding en krijgen een hercontrole door de politie te water. Algemene klacht van de schippers was dat ze momenteel op te weinig plaatsen hun verontreinigde scheepsafval kunnen lossen. Ook op de A7 werd het wegverkeer gecontroleerd.

Vervolgtraject
Bij de handhavingsestafette gaat het niet alleen om de uitvoering van controles maar ook om het vervolgtraject. De samenwerking is vruchtbaar gebleken. Men heeft veel van elkaar geleerd. De komende weken staan de hercontroles op het programma. Binnenkort komt Seph Fryslân met een evaluatie van de handhavingsestafette.

De handhavende overheden en organisaties die deelnemen aan de handhavingsestafette zijn de Friese gemeenten (behalve Smallingerland, Kollumerland, Tytsjerksteradiel en Opsterland), de provincie Fryslân, het Wetterskip Fryslân, politie Fryslân, het ministerie van V&W (Rijkswaterstaat), het ministerie van VROM (inspectie), het ministerie van LNV (Algemene Inspectie Dienst) en natuurorganisaties (Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, it Fryske Gea, Friese Federatie van sportvissers) en de Samenwerkende Inspectie Waddenzee. Deze overheden werken samen binnen het Fries Milieu Overleg. De coördinatie van de estafette is in handen van het Servicepunt Milieuhandhaving Fryslân.

---- --