Socialistische Partij

De koe terug in de wei!

18-11-2004 * Na jaren aandringen komt een lang gekoesterde wens van de SP in vervulling: de koe komt terug in de Nederlandse wei. De steeds verder doorgevoerde intensivering van de veehouderij heeft er toe geleid dat steeds meer boeren, om kosten te besparen, de koeien vrijwel permanent op stal houden. SP-Kamerlid Krista van Velzen: "Deze ontwikkeling is niet alleen onwenselijk uit het oogpunt van dierenwelzijn, maar zorgt ook voor een verarming van het Nederlandse landschap. Ik ben zeer blij dat minister Veerman toch geld wil uittrekken om de koe voor het Nederlandse landschap te behouden." Boeren die hun koeien in de wei laten grazen, zullen daarvoor beloond worden.

De SP heeft Veerman al meermalen gevraagd naar een dusdanige regeling. De steun voor dit idee groeide recent en inmiddels deelt een forse meerderheid dit standpunt.

De koe weer in de wei! Het op stal houden van het vee is een bijeffect de nieuwe mestwetgeving die Veerman onder grote druk van de Europese Unie invoert. Deze regels maken dat het voor veel boeren economisch aantrekkelijker wordt om de koeien voortaan het jaar rond op stal te houden. Hierdoor zou de koe wel eens helemaal uit het Nederlandse landschap kunnen verdwijnen.

Veerman laat nu onderzoek doen naar de gevolgen van de nieuwe mestregels voor het op stal houden van het vee. Hij verwacht de resultaten aan het begin van het komende jaar en zal dan met voorstellen komen. De minister wees nadrukkelijk op de mogelijkheid de zogenoemde Koopmansgelden in te zetten voor dit doel, een pot geld bedoeld ter ondersteuning van de extensivering van de melkveehouderij, waar nauwelijks gebruik van gemaakt wordt.