Socialistische Partij

Importstop honden- en kattenbont een stuk dichterbij

18-11-2004 * Na lang aandringen van SP-Kamerlid Krista van Velzen gaat minister Veerman van Landbouw onderzoeken hoe het beste een einde gemaakt kan worden aan import van kleding en speelgoed waarin honden- of kattenbont is verwerkt. Lang hield Veerman de boot af omdat hij wilde wachten op eventuele maatregelen in Europees verband, maar zijn geduld lijkt nu op. Van Velzen: "Dit is een zeer goede ontwikkeling, en niet alleen voor de strijd tegen bonthandel. Ik hoop van harte dat dit een cultuurverandering inluidt en de minister op meer onderwerpen zijn eigen koers uitzet, in plaats van zich te laten ophouden door Europa."

Veerman gaat de komende maanden de import inventariseren, om te kunnen bepalen hoe deze handelsstromen zijn te onderscheppen. In Nederland zelf is het fokken van honden en katten voor bont al verboden. De minister hoopt dat de importeurs uit eigen beweging de handel in de omstreden producten in Nederland zullen staken. Als dat niet gebeurt, overweegt hij een wettelijk verbod. Van Velzen: "De minister geeft aan zelf ook grote moeite met het gebruik van honden- en kattenbont. Een einde aan de import is nu in zicht."
* Naar een nationaal importverbod op honden- en kattenbont - Handreiking van de SP aan de minister van LNV Notitie Kamerfractie SP, 3 juni 2004 (PDF, 832 Kb)