Ingezonden persbericht


Persbericht

Duinbehoud en omwonenden samen tegen nieuwe Westerbaan

18 november 2004

De Stichting Duinbehoud en Katwijkers woonachtig langs de Zuidduinen hebben deze week de handen ineengeslagen. Gezamenlijk gaan zij de komst van de nieuwe 'Westerbaan' door de duinen van Berkheide kritisch volgen. Deze geplande weg heeft grote gevolgen voor zowel de duinnatuur, als voor het leefklimaat van de omwonenden.

De Stichting Duinbehoud zet zich in voor behoud en versterking van het duinecosysteem langs de gehele Nederlandse kust. Behalve door middel van voorlichting, educatie en advies, gebeurt dat ook door concrete beschermingsacties (zie www.duinbehoud.nl). Duinbehoud heeft de voorgenomen aanleg van de Westerbaan door Berkheide eerder weten te verhinderen. De nieuwe Westerbaan is gepland in de duinen, vlak langs de dorpsrand van Katwijk. Niet alleen de natuur, ook de omwonenden krijgen te maken met overlast veroorzaakt door verkeerslawaai, licht, roet en stof. Beide partijen menen samen beter in staat te zijn om de plannen te beoordelen op hun gevolgen voor mens en natuur.

Overleg

Uit overleg tussen Duinbehoud en de bewoners bleek dat er een goede basis voor samenwerking aanwezig is. De mening van beide partijen is dat nog helemaal niet is aangetoond of deze weg door een uniek natuurgebied wel nodig is. Mocht dat al het geval zijn, dan is nog maar de vraag of de milieuhygiënische gevolgen voor het leefklimaat en de natuurwaarden acceptabel zijn.

Actie

Bewoners en Duinbehoud zullen waar mogelijk en nodig hun reacties op de tracékeuze, het bestemmingsplan en de te nemen milieumaatregelen afstemmen. In de loop van het volgend jaar zullen de Katwijkse burgers, recreanten en politici geïnformeerd worden over het waarom van hun standpunt.

Einde bericht

Voor nadere informatie kunt u contact op nemen met woordvoerster Joos Versfelt, 071-5160490 / joos@duinbehoud.nl of 06 44650805

Stichting Duinbehoud

Postbus 664, 2300 AR Leiden

telefoon: 071-5160490

e-mail: stichting@duinbehoud.nl

website: www.duinbehoud.nl