Ingezonden persbericht


Persbericht

Bewoners Wijk aan Zee en Duinbehoud samen tegen luchtverontreiniging

18 november 2004

De Stichting Duinbehoud en de bewoners van Wijk aan Zee hebben deze week de handen ineengeslagen. Gezamenlijk gaan zij de milieuvervuiling van dorp en duinen aanpakken. Zowel de dorpsbewoners als de omringende duinnatuur ondervinden de negatieve gevolgen van met name vervuild grof en fijn stof.

De Stichting Duinbehoud zet zich in voor behoud en versterking van het duinecosysteem langs de gehele Nederlandse kust. Behalve door middel van voorlichting, educatie en advies, gebeurt dat ook door concrete beschermingsacties (zie www.duinbehoud.nl). De duinnatuur tussen Wijk aan Zee en Castricum heeft te lijden van luchtverontreiniging. Die vervuiling van overzee en het stof en roet afkomstig van het Corusterrein, bedreigen niet alleen de inwoners van Wijk aan Zee, maar heeft ook gevolgen voor de natuur. Duinbehoud, de Wijk aan Zeese Dorpsraad en de vereniging Zeedorpenlandschap zien een duidelijk relatie tussen een duurzame natuur en een leefbaar dorp. Zij willen daarom samen gaan werken aan behoud en herstel van zowel het leefklimaat als de natuurwaarden.

Overleg

De aandacht van beide partijen gaat, behalve naar vervuild grof en fijn stof ook uit naar een betere bescherming van de dorpsduinen en de aanpak van het riooloverstort op het strand. Op milieugebied is Wijk aan Zee een zwaar belaste plek en er valt op dit gebied een hoop te verbeteren. Reden genoeg voor het samenwerkingsverband om samen aan de slag te gaan.

Actie

Bewoners en Duinbehoud zullen waar mogelijk en nodig hun reacties op ruimtelijke plannen en milieumaatregelen afstemmen. Voordien zullen zij de gevolgen van vervuild stof voor mens en natuur in kaart proberen te brengen. De uitkomsten zullen worden gebruikt om beleidsmakers, politici, burgers en media te informeren en te interesseren. En natuurlijk om overheid en politiek op hun verantwoordelijkheid voor het behoud van een schoon leefmilieu en onvervangbare natuurwaarden te wijzen.

Einde bericht

Voor nadere informatie kunt u contact op nemen met woordvoerster Joos Versfelt, 071-5160490 / joos@duinbehoud.nl of 06 44650805

Stichting Duinbehoud

Postbus 664, 2300 AR Leiden

telefoon: 071-5160490

e-mail: stichting@duinbehoud.nl

website: www.duinbehoud.nl