Arcares
Branchevereniging voor Verpleging en Verzorging

Kwaliteit ouderenzorg binnenkort toetsbaar

Arcares overhandigt concept-branchenorm aan staatssecretaris Ross

Op 18 november 2004 heeft voorzitter, mr. C.M.E. Van Schelven van Arcares, brancheorganisatie verpleging & verzorging (V&V) aan staatssecretaris Ross de concept norm Verantwoorde Zorg overhandigd. Uitgangspunt van deze norm is dat de invulling van verantwoorde zorg moet aansluiten bij de wensen van de individuele cliënt. De branchenorm kent drie onderdelen te weten: kwaliteit van leven, professionaliteit en verantwoording. De drie onderdelen vormen samen de kwaliteitszorg op individueel niveau en organisatieniveau. Zorgorganisaties zijn straks zelf verantwoordelijk voor toetsing en verantwoording. Nadere invulling en operationeel maken van de norm vindt plaats in het nog te ontwikkelen implementatietraject.

Directe aanleiding
De branche heeft deze norm ontwikkeld om zelf met een visie op de kwaliteit van de zorg te komen. Bij de totstandkoming ervan heeft Arcares samen met het veld onderzoek gedaan bij zorgorganisaties en cliënten. De uitkomsten hiervan hebben geleid tot een concept-branchenorm voor verantwoorde zorg.

Individuele kwaliteit van leven
Het zorgplan verschilt per cliënt - naar gelang het indicatiebesluit en de individuele wensen - en is gericht op het vakbekwaam ondersteunen van de kwaliteit van leven van cliënten. De branchenorm geeft aan wat hierin tenminste wordt vastgelegd, wil er sprake zijn van verantwoorde zorg. Het omvat uitspraken over de aspecten van het dagelijks leven, verdeeld over de levensdomeinen: lichamelijke verzorging, leefomstandigheden , participatie en mentaal welbevinden. Hierin staan bijvoorbeeld afspraken over persoonlijke verzorging , eten en drinken, privacy, dagritme en mobiliteit. Maar ook zijn afspraken over sociale contacten, activiteiten, eigen identiteit en bejegening door personeel hierin opgenomen.

Professionaliteit
Het onderdeel professionele zorg omvat de randvoorwaarden waaraan een professionele aanbieder moet kunnen voldoen om verantwoorde zorg te leveren. Denk bijvoorbeeld aan richtlijnen ter voorkoming van decubitus (doorligwonden). De professionele zorgaanbieder werkt cliëntgericht, veilig en verantwoord. De professionele standaards zijn bekend in de organisatie en worden nageleefd.

Verantwoording
Het laatste onderdeel betreft de verantwoording waarbij iedere zorginstelling haar kwaliteitsbeleid en de evaluatie daarvan jaarlijks vastlegt en daarbij de verbeterpunten en streefdoelen voor het volgend jaar aangeeft. Tevens worden de criteria voor verantwoorde zorg opgenomen in de benchmark van de branche.

Datum: 18/11/2004