Openbaar Ministerie

Persberichten
Den Haag, 17 november 2004

Verdachte van volkerenmoord overgedragen aan Rwanda Tribunaal

Vandaag, woensdag 17 november, is een 55-jarige man uit Rwanda feitelijk overgedragen aan het Rwanda Tribunaal. De Nationale Recherche van het Korps landelijke politiediensten had - onder leiding van het Haagse parket - de voormalig luitenant kolonel van het Rwandese leger eerder dit jaar in het Asielzoekerscentrum te Amsterdam aangehouden.

De uitleveringskamer van de Haagse rechtbank heeft de overdracht aan het Rwanda Tribunaal toelaatbaar verklaard. De minister van Justitie heeft vervolgens beslist dat de betrokkene daadwerkelijk zal worden overgedragen aan het Rwanda Tribunaal.

De 55-jarige man wordt ervan verdacht een leidende rol te hebben gespeeld bij de slachting van burgers in april 1994 tijdens de volkerenmoord in Rwanda. De aanhouding vond plaats op verzoek van het Rwanda Tribunaal. De verdachte had enkele jaren geleden asiel aangevraagd in Nederland en bevond zich ten tijde van de aanhouding in de procedure.

Het Rwanda Tribunaal wil bijdragen aan het verzoeningsproces in Rwanda en aan de veiligheid in de regio. Het Tribunaal vervolgt mensen die worden verdacht van genocide en andere mensenrechtenschendingen in Rwanda in 1994.