Politie Twente

Persberichten Politie Twente 18 november 2004

Integrale controleactie en drugsactie

Politie controleert met partners aan de Klomp in Enschede na drugsactie door politie

Enschede

De politie hield woensdag 17 november samen met een aantal integrale partners een controleactie aan De Klomp in Enschede. Een handhavingteam bestaande uit politie, brandweer, sociale dienst en burgerzaken heeft vier panden gecontroleerd. Onderzocht is of deze voldeden aan een breed scala van wettelijke verplichtingen.

De politie is gestart met een gerichte actie waarbij gecontroleerd is op drugshandel, het aanhouden van klanten, het aanhouden van dealers en medeplichtigen. Vervolgens is het handhavingteam aan de slag gegaan. Zij hebben de vier panden intensief gecontroleerd op zaken als status bewoners, bewoonbaarheid panden, brandveiligheid.

Naar aanleiding van de drugsactie zijn in totaal zeven personen aangehouden waarvan er een in verzekering is gesteld en nog vast zit. Geconstateerd werd dat er door een 22 jr. Enschedeer werd gedeald en dat hij aan verschillende personen harddrugs leverde. Deze personen, 4 Enschedeers van 30, 35, 35 en 43 jaar, een 28 jr. man uit Oldenzaal en een 21 jr. Duitser uit Schoppingen, werden in eerste instantie aangehouden en van hen werd een verklaring opgenomen. Vier van de zes hadden de door hen gekochte cocaïne cq heroïne van ongeveer een halve gram per persoon nog in hun bezit. Dit is inbeslaggenomen. Een persoon had nog niets kunnen kopen maar was dit van plan en de zesde heeft tijdens de aanhouding kans gezien de drugs weg te gooien.Deze zijn niet terug gevonden. Na het verhoor van de laatste aangehouden persoon werd om 17.25 uur overgegaan tot aanhouding van de 22 jr. uit Enschede afkomstige dealer. Hij had nog 16 bolletjes cocaïne cq heroïne van ieder ongeveer een halve gram in zijn bezit. Deze zijn inbeslaggenomen. De 22 jr. werd ook overgebracht naar het bureau en daar voor verder onderzoek in verzekering gesteld en opgesloten.

Tijdens de drugsactie werd ook geconstateerd dat door een naar later bleek 36 jr. Enschedeer de inhoud van een plastic tas werd getoond aan een ander persoon. Deze laatste, een 20 jr. Enschedeer kwam met de tas weer tevoorschijn en bij controle bleek dat er in de tas twee linkerschoenen zaten. Uit onderzoek werd vastgesteld dat de 36 jr. de schoenen in een winkel in de Enschedese binnenstad had gestolen en die voor drugs had doorverkocht aan de 20jr. De drugs, cocaïne, had hij ondertussen reeds gebruikt. Beiden zijn aangehouden en aan het bureau in verzekering gesteld voor verder onderzoek. Bij een huiszoeking in de woning van de 20 jr. werd naast een zakje met ongeveer twee en een halve gram cocaïne, ook een aantal goederen aangetroffen die mogelijk van diefstal afkomstig zijn. Ook dit laatste zal verder worden onderzocht.

Na de drugsactie werd zoals vermeld een integrale controle gehouden in een viertal panden aan de Klomp. Hierbij werden door de afdeling burgerzaken een 15-tal personen aangetroffen die daar niet thuishoorden en niet verbleven op het opgegeven adres. Dit zal worden gecontroleerd. Door de sociale dienst is van vier personen de gegevens genoteerd en zal e.e.a. worden onderzocht. De eigenaar van een van de panden is door de brandweer gewezen op een aantal gebreken, hij zal nader worden gecontroleerd door de brandweer.

Aanleiding voor de acties zijn klachten van buurtbewoners en ondernemers over toenemende overlast in en rondom De Klomp. De overlast bestaat uit dealen van drugs en de daaruit voortvloeiende af- en aanloop van klanten met daarbij lawaaioverlast, rondhangen in portieken en voor winkels, achterlaten van rotzooi en helen en stelen van goederen.

.

Aanhouding bij insluiping

Man aangehouden na betrapt te zijn bij insluiping in woning

Enschede

Woensdag 17 november omstreeks 17.25 uur werd gemeld dat bewoners van een woning aan de Helweg in Enschede, een man hadden overlopen die in hun woning zat en daar niet thuishoort. De politie werd gebeld en in afwachting van de politie werd de man vastgehouden. Bleek dat er diverse kasten waren doorzocht, maar er was niets weggenomen. De man is daarna door de politie overgenomen en overgebracht naar het bureau waar hij voor verder onderzoek is opgesloten. De man kon of wilde niet vertellen wie hij was en maakte een verwarde indruk. Ook had hij niets bij zich waaruit zijn identiteit bleek. Donderdagmorgen werd duidelijk dat het om een 26 jr. uit Duitsland afkomstige man gaat. Hij is voor verder onderzoek in verzekering gesteld. (04-142401)

Veelpleger aangehouden

Veelpleger aangehouden die verdacht wordt van diefstal portemonnee met inhoud

Enschede

Woensdagmiddag 17 november om ongeveer 14.50 uur surveillerende politiemensen op de Parallelweg in Enschede een man lopen waarvan zij wisten dat deze kon worden aangehouden i.v.m. diefstal van een portemonnee. De man, een 29 jr. Enschedeer, werd overgebracht naar het bureau en daar opgesloten. Op 6 november jl. was door een 38 jr. Enschedeer aangifte gedaan van diefstal van zijn portemonnee die hem op de van Lochemstraat uit zijn handen was gegrist door een man. Na onderzoek bleek deze man de 29 jr. te zijn en werd door de officier van justitie toestemming gegeven voor aanhouding buiten heterdaad. Voor verder onderzoek en omdat de man op de lijst van stelselmatige daders voorkomt, is hij in verzekering gesteld en zal bij justitie worden voorgeleid. (04-137481)

Jan Camphuis: 053-4555588

---- --