GroenLinks

België dreigt Zakajev uit te leveren als vredesgesprek doorgaat


18 november 2004

België dreigt Achmed Zakajev op te pakken en uit te leveren aan Moskou als hij ingaat op de uitnodiging van de groene europarlementariër Bart Staes. De Britten, Denen en Noren weigerden eerder uitlevering van de Tjetjeen in ballingschap. Staes: "Zakajev zal komen, en we zullen zien of België zich belachelijk wil maken voor de internationale gemeenschap."

Via dialoog een oplossing zoeken voor het Tsjetsjeense vraagstuk. Dat is het hoofddoel van de bijeenkomst in Brussel van Bart Staes, het Vlaamse europarlementslid voor Groen!. Zakajev, vertegenwoordiger van de (verkozen) Tsjetsjeense regering in ballingschap, is een van de sprekers op de bijeenkomst in Brussel. Hij verblijft in Londen, waar een rechter bepaalde dat het Russische uitleveringsverzoek er enkel om politieke redenen kwam.

Soldatenmoeders

De regering Poetin is woest over de plannen voor een ontmoeting tussen Zakajev en het Russische Comité van Soldatenmoeders, een mensenrechtenorganisatie die zich onlangs omvormde tot politieke partij. "Dat is een gerespecteerde beweging, die ook in Rusland ernstig genomen wordt. Om een oplossing te vinden voor het Tsjetsjeense probleem wilden ze zelfs praten met de rebellen. Iets dat de Russische regering weigert'', aldus Staes. Hij nodigde zowel Zakajev als de Russische moeders uit in Brussel.

Diplomatieke rel
De Belgische minister van buitenlandse zaken Karel de Gucht heeft 22 en 23 december een ontmoeting met Poetin en ziet de diplomatieke verhoudingen danig verslechteren door de komst van Zakajev naar Brussel. Dus liet hij Staes weten het verstandiger te vinden Zakajev niet uit te nodigen en dreigde met uitlevering. Woensdag 17 november kreeg Staes op zijn bureau in het Europees Parlement bezoek van iemand van de Russische ambassade. "Hij verzekerde mij dat Zakajev België niet binnenkomt. Bizar, want hij is al minstens vijf keer in België geweest, zonder dat de Belgische justitie iets deed. Maar wij zetten door. Wij blazen de ontmoeting nu niet af. Het is enkel door te praten dat er een oplossing kan komen in Tsjetsjenië."

Dialoog
Het Tsjetsjeense conflict zit muurvast. De regering Poetin sluit de weg van de dialoog af. Achmed Zakajev behoort, als lid van de regering-Maschadow, niet tot de meest extreme fractie van de Tsjetsjeense rebellen. Maar na de fatale gijzeling tijdens de Moskouse musical Nord-Ost, maakt Rusland zo'n onderscheid niet meer. De Vlaamse europarlementariër Bart Staes waarschuwt dat de discussie zich niet moet verengen tot een simplistische oorlog tegen het terrorisme. Staes: "Vernederingen, ontvoeringen, martelingen en standrechtelijke executies zijn in Tjetjenië aan de orde van de dag met vele, vele slachtoffers aan Tsjetsjeense en Russische kant. De opstelling van Moskou verzwakt de positie van gematigde partijen, zoals die van Maschadov. Dan lijkt geweld de enige weg. Een militaire oplossing in Tjetjenië is niet mogelijk. De Russchische Soldatenmoeders dragen er aan bij om die boodschap aan Moskou over te brengen."

Link

- Russische Tsjetjeens conflict, dialoog enige uitweg

«