Stork Groep NV

Eerste afleveringen Stork voor eerste F-35 JSF testvliegtuig

Stork Aerospace heeft het eerste bekabelingssysteem en de eerste 'in-flight opening doors' (deuren en luiken) voor de eerste CTOL* F-35 Joint Strike Fighter officieel afgeleverd aan de respectievelijke Amerikaanse opdrachtgevers Lockheed Martin en Northrop Grumman.

De aan de levering verbonden ceremoniële handelingen werden vandaag verricht op de Technische Universiteit Delft in aanwezigheid van Tom Burbage, Executive Vice President and F-35 JSF program General Manager van Lockheed Martin, en Janis Pamiljans, Vice-President and F-35 Program Manager van Northrop Grumman Corporation's Integrated Systems sector.

De tijdige levering van de componenten toont aan de competenties van de Nederlandse luchtvaartindustrie om met vernieuwende kennis te participeren in dit internationale, toonaangevende programma.

"Met de aflevering van deze componenten heeft Stork opnieuw bevestigd dat internationale participatie in het Joint Strike Fighter programma essentieel is voor een succesvol verloop van de ontwikkeling van 's werelds meest geavanceerde gevechtsvliegtuig", zei Pamiljans. "Nu de productie is begonnen, moeten we blijven profiteren van de kennis van de Nederlandse luchtvaartindustrie. Het gaat immers om de ontwikkeling van een vliegtuig met ongekende operationele eigenschappen voor zowel militaire als humanitaire taken".

Burbage: "Al ver voordat de lopende contracten waren toegekend, was de Nederlandse industrie een belangrijke partner in het JSF-team. Deze afleveringen door onze strategische partner Stork onderstrepen eens te meer ons vertrouwen in hun deskundigheid. Het JSF-programma is gebaseerd op betaalbaarheid, zowel voor de VS zelf als voor de bondgenoten, en we eisen dan ook participatie op wereldklasseniveau om de kosten te beheersen en het beste van het beste af te leveren aan onze krijgsmachten. De componenten die vandaag zijn afgeleverd tonen aan dat de Nederlandse industrie een belangrijk onderdeel is van het wereldwijde JSF-industrieteam".

"Deze mijlpaal toont aan dat we in staat zijn om in de aerospace op wereldschaal een rol te spelen", zei Kees de Koning, directeur van Stork Aerospace. "Partnership in het JSF-programma staat gelijk aan de uitdaging om voortdurend innovatief maar tegelijkertijd ook concurrerend bezig te zijn om 'best value' oplossingen te leveren".

De leveringen maken deel uit van de contracten die de Nederlandse luchtvaartindustrie bij Lockheed Martin en Northrop Grumman heeft verworven in het kader van de System Development Demonstration (SDD) fase van de ontwikkeling van het geavanceerde gevechtsvliegtuig waarin Nederland participeert. De gezamenlijke contractwaarde van de meer dan 20 betrokken Nederlandse bedrijven en instellingen bedraagt ruim 200 miljoen (aandeel Stork 125 miljoen), een bedrag dat gedurende de resterende looptijd van de SDD (tot 2013) nog verder zal oplopen.

De JSF-testvliegtuigen, in totaal 22 waarvan 14 vliegend operationeel, zullen tijdens de SDD aan een grote serie testvluchten en proeven worden onderworpen. Zodra het Pentagon heeft vastgesteld dat de toestellen voldoen aan de gestelde eisen, zal aan Lockheed Martin officieel de opdracht tot productie worden verstrekt. Dit moment wordt verwacht in 2006. Dan zal Lockheed Martin, mede afhankelijk van de SDD-contractprestaties en bestellingen van de partnerlanden, bepalen welke partijen bij deze productie zullen worden ingeschakeld. De verwachting is dat ca. 4.500 toestellen zullen worden gebouwd.

Stork Aerospace ontwikkelt en produceert hoogwaardige componenten en systemen voor de lucht- en ruimtevaartindustrie en levert geïntegreerde servicediensten en producten aan eigenaren en gebruikers van vliegtuigen. In 2003 boekte de groep met 3.000 medewerkers een omzet van 478 miljoen van de totale Stork omzet van 1,94 miljard.


* Conventional Take-Off and Landing

Informatie voor de pers:
Stork N.V.
Dick Kors
Tel.: 035 - 695 75 75 of 06 - 51 98 40 54

Stork N.V. Postbus 5004 1410 AA Naarden Tel: +31 (0)35 695 75 75 Fax: +31 (0)35 694 54 14