Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Directie Voorlichting en Communicatie

Toespraak van de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Clémence Ross ­ Van Dorp, voorafgaande aan de brainstormbijeenkomst over het Nationaal Actieplan Bewegen.
Den Haag, 18 november 2004

Dames en heren,

Vandaag op de kop af vijf jaar geleden, sprak mijn voorganger Margo Vliegenthart de volgende, haast plechtige woorden: "Het NISB dat zich op een goede manier manifesteert, zal erkenning ontvangen en zich verder ontwikkelen tot een instituut met een eigen gezicht en een eigen positie in de sport. Een dergelijke organisatie dwingt respect af vanwege de kwaliteit van de geleverde producten en activiteiten."

Vliegenthart sprak die woorden tijdens de officiële start van het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen in 1999. Het was een belangrijk moment. Verschillende organisaties die zich bezighielden met het stimuleren van sport en bewegen hadden de koppen bij elkaar gestoken en ­ na enige zachte druk van buitenaf ­ besloten voortaan in één organisatie verder te gaan.

Nu, vijf jaar later, kunnen we in ieder geval vaststellen dat zowel de woorden van de toenmalige staatssecretaris als de fusie goed zijn uitgepakt. Want wie kent nu nog bijvoorbeeld BRES en MbvO? Het zijn afkortingen van namen van sportorganisaties die voorgoed naar de sportgeschiedenisboekjes zijn doorverwezen.

Het NISB is nu inderdaad een instituut met een eigen gezicht en een eigen positie in de sport. Dat verdient bewondering en respect. Dat geeft ook aan dat er in de breedtesport topprestaties kunnen worden geleverd! Ik wil daarom graag iedereen die betrokken is bij het NISB feliciteren met dit jubileum en in het bijzonder met de inmiddels bewezen kwaliteit en de geleverde producten.

Maar het vestigen van een naam en het opzetten van een goed werkend instituut betekent, helaas, nog niet dat daarmee alle doelstellingen van het NISB zijn bereikt. Een voor mij heel belangrijke doelstellig - zoveel mogelijk Toespraak Parnassusplein 5 Doorkiesnummer Hebt u 's avonds of in het weekend dringend Postbus 20350 (070) 340 60 00 een voorlichter nodig, belt u dan met het 2500 EJ DEN HAAG Fax (070) 340.62.92 ministerie, telefoon (070) 340 79 11. Daar Telefoon (070) 340 79 11 regelt men dat u wordt teruggebeld.

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
- 2 -

Nederlanders op een verantwoorde manier aan het sporten of bewegen krijgen ­ is nog ver van ons verwijderd.

Uit het Trendrapport Bewegen en Gezondheid 2002 ­ 2003, dat ik vorige week ontving, blijkt, dat nog steeds 52 procent van de bevolking onvoldoende beweegt. Nu is dit wel een daling van drie procent ten opzichte van enkele jaren geleden, maar het is natuurlijk nog lang geen ideale situatie. Integendeel, de bewegingsarmoede in Nederland is een belangrijke reden voor de slechte gezondheid waar veel mensen in verkeren.

Ik streef er dan ook naar om zo snel mogelijk minstens de helft van de Nederlanders op de beweegnorm te hebben.

Uit het trendonderzoek blijkt ook dat de meeste mensen zich niet bewust zijn van hun ongezond beweeggedrag. Ze denken dat ze voldoende actief zijn, maar helaas: ze bewegen minder dan 30 minuten per dag. En dat is al het absolute minimum. En dan bedoel ik met bewegen niet hardlopen, zwemmen of een wedstrijdje spelen, maar gewoon lopen, tuinieren en zelfs huishoudelijk werk verrichten.

Vooral chronisch zieken, mensen zonder werk, allochtonen en mensen die leiding geven of een administratieve baan hebben, bewegen te weinig. Als we kijken naar de ons omringende landen, staan we haast onderaan op de bewegingsladder. Alleen in Engeland wordt minder bewogen dan hier.

Dames en heren, we kunnen rustig concluderen dat Nederland een land is geworden van stilzittende mensen. Met alle gevolgen van dien: een toenemende groep mensen met een alarmerend overgewicht, jongeren die last krijgen van ouderdomsdiabetes en ouderen die wel steeds ouder worden, maar in een slechte gezondheid verkeren.

We moeten ons dit aantrekken en de uitdaging aannemen om de stilzitters in beweging te krijgen. Om er voor te zorgen dat ze wél dat half uurtje per dag bewegen en niet continu in hun luie stoel blijven zitten Kortom, er is werk aan de winkel.

Werk dat overigens niet alleen door het NISB verzet moet worden. In antwoord op de motie Rijpstra, wil ik een Nationaal Actieplan Bewegen opzetten. Met dat plan wil ik de bewegingsarmoede te lijf gaan en sport en Toespraak bewegen bevorderen onder de gehele bevolking.

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
- 3 -

Dat is natuurlijk een hell of a job, maar ik ben ervan overtuigd dat als we daar met z'n allen de schouders onderzetten het ons moet lukken.

Het actieplan moet iedereen er van doordringen dat bewegen móet. Bewegen is de basis voor een gezond leven.

Daarom moeten we bijvoorbeeld scholen er van overtuigen dat bewegen niet alleen goed is voor de motorische ontwikkeling van de kinderen, maar óók voor de gezondheid van kinderen. Scholen moeten die boodschap uitdragen en kinderen stimuleren zo veel mogelijk te bewegen. Bijvoorbeeld door het naar school fietsen aan te moedigen, het schoolplein zo in te richten dat kinderen in de pauzes zich lekker kunnen uitleven en ouders te wijzen op het belang van bewegen.

Niet alleen scholen moeten zich inzetten om een gezonde leefstijl te bevorderen, ook anderen moeten dat doen. Bijvoorbeeld gemeenten en werkgevers.
Gemeenten hebben verschillende mogelijkheden tot hun beschikking om mensen te stimuleren te bewegen. Het aanleggen van veilige fietsroutes van en naar scholen, voldoende rekening houden met groen en speelruimte bij het bouwen van nieuwe wijken en het aanleggen van sociaal veilige wandelpaden. Het zijn slechts enkele voorbeelden.

En ook werkgevers hebben volop mogelijkheden. Ze kunnen het gebruik van de trap bevorderen, het lunchwandelen stimuleren of een fitnessruimte inrichten.
Kortom: er zijn genoeg mogelijkheden.

Maar een Nationaal Actieplan Bewegen kan niet alleen een initiatief van de overheid zijn. Het moet een écht nationaal plan zijn. Een plan dat door verschillende partijen is bedacht en door nog meer instellingen wordt uitgevoerd.

Ik ben daarom ook blij met de brainstormbijeenkomst die we zo meteen hebben.
Ik hoop dat ik van u nog meer ideeën en voorstellen hoor over hoe we Nederlanders in beweging kunnen krijgen en welke bijdrage u of uw organisaties daaraan kunnen leveren. Zodat we over vijf jaar, als het NISB zijn tien jarig bestaan viert, tevreden kunnen vaststellen dat Nederland is Toespraak veranderd van een land met voornamelijk stilzitters in een land dat swingt van de beweging!

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
- 4 -

Startschot dansen

Dames en heren,

Het NISB bestaat 5 jaar en heeft een opmerkelijk verjaardagscadeau bedacht: dansende mensen. En dat omdat Nederland moet veranderen van een land met stilzitters in een land dat swingt.

U gaat zo meteen met z'n allen het goede voorbeeld aangeven. Vijf minuten dansen! En samen met u doen op hetzelfde moment zeker nog honderdduizend Nederlanders mee.

Ik hoop dat u zo aanstekelijk beweegt dat niemand in Nederland nog langer blijft stilzitten.

Toespraak


---- --