Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl
Bank ING 67.45.60.043
Postbank 1070176




brochure ook beschikbaar via website

Veel extra woningen in zorgsector noodzakelijk.

De komende jaren zal de aandacht voor het wonen in combinatie met het verlenen van zorg en welzijnsdiensten sterk (moeten) toenemen. In de brochure 'Wonen + zorg en welzijn = een hele opgave' geeft de provincie Noord-Brabant aan, dat tot 2015, 4.500 plaatsen extra moeten worden gerealiseerd in de categorie 'beschermd wonen'. Daanaast zullen voor het 'verzorgd wonen' en het 'geschikt wonen' tussen de 65.000 (basisvariant) en 76.000 (plusvariant) woningen beschikbaar moeten komen. In de brochure wordt toegelicht welke mogelijkheden er zijn om deze opgaven ook daadwerkelijk te realiseren.

De vraag naar wonen met zorg en welzijn is groot en neemt de komende jaren sterk toe, evenals de urgentie om hiermee aan de slag te gaan. De vergrijzing speelt hierbij een centrale rol, maar ook ontwikkelingen als de vermaatschappelijking van de zorg en de extramuralisering - het afbouwen van (intramurale) capaciteit in instellingen en tehuizen - zijn van belang. Het gaat erom dat er voldoende passende woonruimte beschikbaar komt voor ouderen, gehandicapten en mensen met een psychische beperking, die graag zelfstandig en liefst in de eigen omgeving willen blijven wonen.

In de brochure is onderscheid gemaakt tussen verschillende vormen van wonen met zorg en welzijn, afhankelijk van de gradatie waarin zorgvoorzieningen noodzakelijk zijn om zelfstandig te kunnen blijven wonen. Onderscheiden worden:'beschermd wonen', 'verzorgd wonen' en 'geschikt wonen'. In de brochure zijn deze begrippen toegelicht en is van elke vorm van wonen met zorg en welzijn de opgave inzichtelijk gemaakt. De opgaven zijn niet alleen voor Brabant als geheel weergegeven, maar ook per zorgregio, per stedelijk en landelijke regio en per gemeente.

In de brochure zijn ook richtingen aangegeven waarlangs de opgaven kunnen worden gerealiseerd. Zo kan de opgave voor het 'beschermd wonen' - 4.500 plaatsen extra tot 2015, voor het overgrote deel intramuraal - worden gerealiseerd door het aantal verpleeghuisplaatsen uit te breiden, door nieuwbouw van kleinschalige complexen, maar bijvoorbeeld ook door bestaande verzorgingshuizen om te bouwen en geschikt te maken voor 'beschermd wonen'.
De opgave voor het 'verzorgd wonen' en het 'geschikt wonen' (65.000-76.000 woningen) is op verschillende manieren uit te voeren: naast de bouw van nieuwe (nultreden)woningen en de om- en verbouw van bestaande woningen, kan het opzetten van zogenoemde zorgsteunpunten of een betere woningtoewijzing bijdragen aan het realiseren van het benodigde aanbod van wonen met zorg en welzijn.