Gemeente Den Helder

18-11-2004 Kapvergunningaanvraag voor fiets- en voetpad door Donkere Duinen

Begin volgend jaar vindt groot onderhoud plaats aan het fietspad dat loopt vanaf de ingang bij de Donkere Duinen tot aan de strandopgang Duinoord. Tegelijk met dit groot onderhoud wordt de fietsverbinding tussen Nieuw Den Helder en de strandopgang verbeterd en veiliger gemaakt. Dit gebeurt door het bestaande fietspad vanaf de ingang bij de Donkere Duinen tot aan het strand te verbreden en door daarnaast een apart voetpad aan te leggen.

Voor deze opknapbeurt moet wel een aantal bomen wijken. De kapvergunning is inmiddels aangevraagd. In totaal gaat het om tweeënzeventig bomen, voor zevenendertig daarvan is een vergunning nodig. Dit aantal is het maximale aantal dat gekapt moet worden voor het werk. Er wordt nog gekeken of het fiets- en voetpad op bepaalde plekken iets verlegd kan worden, zodat er minder bomen gekapt hoeven worden. Het kappen van de bomen gebeurt volgens de zogeheten Habitat-richtlijnen. Dat houdt onder andere in dat er niet gekapt mag worden in het broedseizoen. De plannen zijn in oktober besproken met de commissie Natuur en Landschap.

Parkeerterreinen
Naast het groot onderhoud aan het fietspad vanaf ingang Donkere Duinen naar Duinoord, worden ook de fietsstroken op de Jan Verfailleweg aangepakt. Deze stroken lopen nu tot aan de Bremstraat en worden straks doorgetrokken tot aan de ingang bij de Donkere Duinen. Hiervoor wordt de Jan Verfailleweg verbreed. Verder wordt de oversteekplaats bij de ingang veiliger gemaakt: er komt een aparte oversteek voor de voetgangers naar het parkeerterrein. Ook de bestrating van de parkeerterreinen Donkere Duinen en bij de strandopgang Duinoord krijgt een opknapbeurt.
Al deze maatregelen leiden tot een veilige route vanuit de wijken naar de strandopgang Duinoord.