Provincie Limburg

Sluiting Edelchemie Gedeputeerde Staten hebben besloten Edelchemie Panheel BV met ingang

van 15 januari 2005 te sluiten. Het besluit wordt vooral ingegeven omdat GS vinden dat een bedrijf niet zonder geldige Wet milieubeheer vergunning in werking kan en mag zijn.

Edelchemie Panheel BV is vanaf 1 oktober jongstleden in werking zonder vergunning. Het bedrijf heeft GS wel verzocht om verlenging van de vergunning of, als verlenging niet (meer) kan, de activiteiten van Edelchemie tijdelijk te gedogen. Gedeputeerde Staten hebben echter besloten het verzoek om verlenging dan wel het verzoek om gedogen af te wijzen omdat er geen zicht op legalisatie is. GS stellen dat een bedrijf niet zonder een geldige Wet milieubeheer vergunning in werking kan en mag zijn. Deze opvatting wordt gedeeld door staatssecretaris Van Geel van het Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer.

Tevens hebben GS besloten het handhavingsverzoek van Argentia BV te Moerdijk in te willigen. Als gevolg van het standpunt van GS en dit besluit zullen GS bestuursdwang gaan toepassen. Dit houdt in dat Edelchemie Panheel BV ófwel zelf vóór 15 januari 2005 haar deuren sluit óf dat GS de inrichting per die datum sluiten. De daarmee samenhangende kosten zullen worden verhaald op het bedrijf. De door GS gestelde termijn is mede ingegeven door de tijd die benodigd is om toeleveranciers tijdig te informeren en is om zodanige maatregelen te nemen dat het bedrijf ook zonder risico gesloten kan worden.

18-11-2004 15:01