ICTU

Dordrecht en Ministerie van EZ beste overheidswebsites

Gemeente Dordrecht en het Ministerie van Economische Zaken hebben de beste overheidswebsites, aldus de Overheidsmonitor 2004. De gemeente Dordrecht beschikt wederom over de beste gemeentelijke website. De gemeenten Amsterdam en Assen volgen op respectievelijk de tweede en derde plaats. Opvallend is de hoge score van de website van het Ministerie van Economische Zaken. Deze website scoort 15% hoger dan de nummer twee, het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.
Op provinciaal niveau voert de Provincie Zeeland de lijst aan, op de voet gevolgd door de provincies Groningen en Noord-Holland. Waterschap Hoogheemraadschap Rijnland is al sinds jaar en dag een stuk verder met de ontwikkeling van de website dan de andere waterschappen. Het Waterschap Veluwe en Waterschap Vallei en Eem staan op de tweede en derde plaats.

De Gemeente Dordrecht is als koploper hiermee een voorbeeld voor andere overheidsorganisaties. Tevens is deze ontwikkeling van Dordrecht in lijn met het Programma Andere Overheid van kabinet Balkenende II waarin het kabinet het doel uitspreekt, dat eind 2007 alle basisinformatie van de democratische rechtstaat in onderlinge samenhang via het internet raadpleegbaar is. Kernbegrip is hier transparantie van de overheid.

Advies Overheid.nl
'Minder willen regelen, betere diensten leveren, slagvaardiger werken en vaker optrekken met maatschappelijke organisaties. Dat is wat je als burger verlangt van je overheid. Er is genoeg over gesproken, nu komt het aan op daden'. Het programma Andere Overheid wil die onomkeerbare beweging in gang zetten. 'Samen met iedereen die hieraan wil bijdragen', zo stelt Minister Thom de Graaf op de website van Andere Overheid.

In opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) heeft Advies Overheid.nl activiteiten gestart gericht op twee hoofddoelstellingen:

- het vergroten van de hoeveelheid van overheidsinformatie op het internet, en

- het vergroten van de vindbaarheid van overheidsinformatie en overheidsdiensten.

Meer informatie over Overheid.nl Monitor en Continue Monitoring is te vinden op www.advies.overheid.nl

Noot voor de redactie