Gemeente Bergschenhoek

Verplanten van bomen
verplanten_eik_HSL2.jpg

Regelmatig wordt aan de gemeente de vraag gesteld of te kappen bomen niet verplant kunnen worden. Hieronder wordt uitgelegd waarom het verplanten van bomen in veel gevallen niet mogelijk is.

Niet elke boomsoort is geschikt om te verplanten. Bomen die bijvoorbeeld diep wortelen kunnen niet verplant worden. Bij verplanten wordt de hoofdwortel teveel beschadigd, waardoor de boom dood gaat. Hierdoor komt een groot aantal te kappen bomen niet in aanmerking voor verplanten.

Ook grote bomen zijn vaak niet of nauwelijks te verplanten. Bij bomen is er altijd een verhouding tussen bovengrondse delen (de boomkroon) en het wortelgestel. Hoe groter de boomkroon hoe groter het wortelgestel. Om een boom voldoende overlevingskans te geven bij verplanten moet een forse kluit uitgegraven worden. Door aanwezigheid van kabels en leidingen, funderingen van woningen etc. is dit vaak niet mogelijk. Ook de bereikbaarheid van de boom voor de benodigde machines speelt hierbij een rol. Hierdoor wordt het aantal bomen dat verplant zou kunnen worden nog verder beperkt.

Daarnaast is ook de standplaats voor een boom van belang. Een boom die is opgegroeid in een grasberm of beplantingsvak zal na verplanten meestal niet kunnen aarden in een omgeving met voornamelijk verharding. Slechts enkele boomsoorten verdragen een dergelijke verandering van standplaats.

Voor het verplanten van bomen is binnen de afdeling Openbare Werken altijd aandacht. Ook wij zijn trots en zuinig op onze bomen. Helaas zijn de mogelijkheden voor het verplanten van bomen zeer beperkt.

Gemeentehuis

Wapen Gemeente Bergschenhoek

(c) 2004 Gemeente Bergschenhoek - laatste wijziging op 18 november 2004 - Techniek Aralto ICT