Gemeente Eindhoven

Persbericht: 18 november 2004, no. 270

Project moet afstemming jeugdbeleid verder verbeteren

Eindhoven pilot bij Integraal Toezicht Jeugdzaken

Eindhoven is aangewezen als pilot voor het Integraal Toezicht Jeugdzaken. Dat betekent dat de inspecties voor de Gezondsheidszorg (IGZ), Jeugdzorg (IJZ), Openbare Orde en Veiligheid (IOOV), Onderwijs (IvhO) en het ministerie van Sociale Zaken niet meer apart inspecties uitvoeren op het gebied van jeugdbeleid.

In plaats daarvan vindt er één inspectie plaats in overleg met de organisaties in de regio die zich bezig houden met Jeugdzaken. De start van de pilot vond plaats tijdens het werkbezoek aan Eindhoven van Steven van Eijck, commissaris voor het jeugdbeleid namens vijf ministeries, en Cate Kervezee, inspecteur-generaal van de Onderwijsinspectie, op woensdag 17 november.

Eindhoven is aangewezen als pilot-gebied omdat in Eindhoven op het gebied van jeugdbeleid al integraal wordt gewerkt, onder andere in de Spilcentra, waarin kinderopvang, peuterspeelzaal en basisschool in één gebouw zitten.

Een ander voorbeeld is het Jeugd Preventie Project, waarin politie en welzijnswerk samen kinderen die (dreigen te) ontsporen en hun gezinnen begeleiden. Dit zorgnetwerk biedt een interessante casus biedt voor toezicht op maat. De gemeente Eindhoven op haar beurt vindt het belangrijk dat het functioneren en de kwaliteit van deze activiteiten onafhankelijk wordt beoordeeld. Het project Integraal Toezicht Jeugdzaken loopt tot de zomer van 2005.

Van Eijck en Kervezee bezochten tijdens hun werkbezoek een Spilcentrum en het ROC. Bij de politie kregen zij een toelichting over het Jeugd Preventie Project. Bij alle presentaties kwam naar voren dat het uitwisselen van informatie het grootste knelpunt is bij het integraal jeugdbeleid. In de Spilcentra vormen verder de verschillende salariëring en competenties van de verschillende leerkrachten een struikelblok.

Van Eijck liet weten dat, wat Operatie JONG betreft, het totstandkomen van een landelijk informatie uitwisselingssysteem grote prioriteit heeft. Ook pleit hij ervoor dat overheidsgeld dat nu in justitie wordt gestoken, bijvoorbeeld om jeugdcriminaliteit te bestrijden, in plaats daarvan wordt besteed aan zorg en onderwijs. Met een goed zorgnetwerk vooraf kan dan worden voorkomen dat jongeren ontsporen.

© 2004 Gemeente Eindhoven