Ingezonden persbericht


Computer: Robben niet de absolute uitblinker van Oranje

Onder leiding van bondscoach Marco van Basten heeft Oranje een nipte voldoende gehaald tegen Andorra. Wat betreft de effectiviteit tijdens WK-kwalificatieduels is er zelfs weer sprake van een stijgende lijn. Maar Van Basten had beter Pierre van Hooijdonk eerder kunnen laten invallen in plaats van Roy Makaay. Van Hooijdonk, en niet Arjen Robben, is de absolute uitblinker geweest.

Tot die conclusies komt het computersysteem dat de effectiviteit van voetballers tijdens een wedstrijd analyseert. Oranje heeft in de met 3-0 gewonnen uitwedstrijd tegen Andorra een gemiddeld effectiviteitscijfer van 5,90 gehaald. De tegenstander heeft een zwaar onvoldoende gemiddelde van 4,44 behaald. Het is de derde achtereenvolgende keer dat Oranje op effectiviteit wint van de opponent in de kwalificatiereeks.

Tegen Andorra is wisselspeler Pierre van Hooijdonk de effectiefste (en daarmee de beste) speler van Nederland geworden, met een 7,45 in 26 speelminuten (inclusief blessuretijd) Van Basten heeft Roy Makaay liefst 59 minuten laten opdraven als wisselspeler, voor Van Nistelrooy. Dat is echter, gezien de onvoldoende effectiviteit van Makaay (4,82), slecht uitgepakt. Makaay is zelfs de minst effectieve (en daarmee de slechtste) speler geworden aan Nederlandse zijde.

Opvallend

Een ander opvallend gegeven van deze kwalificatiewedstrijd is, dat de tegenstander van Nederland slechts in 1 fase een hogere effectiviteit heeft behaald. Dit is gebeurd tussen de 11e en 21e minuut van de eerste helft. Vlak daarna, na de eerste goal van Cocu, heeft Nederland weer de leiding overgenomen qua effectiviteit. In de gehele tweede helft is de effectiviteitsgrafiek van Oranje boven die van Andorra gebleven.

Drie veelbesproken spelers van Nederland hebben tegen Andorra ook opvallend gepresteerd. De teruggekeerde Mario Melchiot is de op een na beste speler met een 6,68, debutant Barry van Galen komt uit op een 6,46 en vleugelspits Arjen Robben haalt slechts een 6,18. In effectiviteit is de vleugelspits dus niet de absolute uitblinker geweest.

De minpunten namens Nederland komen op naam van Ruud van Nistelrooy (5,26 in 36 speelminuten), Edwin van der Sar (5,32) en Wesley Sneijder (5,34). Overigens geldt het cijfer 5,5 als voldoende effectief .

In vergelijking met de behaalde gemiddelde effectiviteit in de twee vorige duels (5,73 tegen Finland en 5,40 tegen Macedonië) gaat Oranje steeds een stapje beter spelen. Toch komt het gemiddelde van Van Basten s selectie tijdens de vier WK-kwalificatiewedstrijden (5,79) nog lang niet in de buurt van het gemiddelde dat bondscoach Dick Advocaat heeft behaald tijdens het EK (6,40).

In 2005 zal blijken of Marco van Basten de stijgende lijn van effectiviteit zal voortzetten met het Nederlands elftal. Op woensdag 26 maart speelt Oranje de volgende uitwedstrijd tegen Roemenie en vier dagen later volgt de thuiswedstrijd tegen Armenie. Ook die duels worden geanalyseerd door de computersystemen die zijn ontwikkeld door Team Support Systems (TSS), in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen (RUG).

De resultaten van de analyses worden gepubliceerd op de internetsite www.teamsupportsystems.com en aan media beschikbaar gesteld.