Gemeente Tilburg

GO 04211

Datum
16 november 2004

Verlenging preventief fouilleren tot 14 mei 2005

Zoals bekend is het u omringende woongebied tot 14 november 2004 aangewezen als gebied waarin de politie preventief kan fouilleren. Inmiddels heeft burgemeester Vreeman, in overleg met de politie en het Openbaar Ministerie, besloten om deze aanwijzing (wederom) met een half jaar te verlengen en wel tot 14 mei 2005. Daarna zal, op basis van een actuele analyse van de wapendelicten, opnieuw een vervolgbesluit worden genomen. Overigens reageert het publiek positief op het middel en zijn er behoorlijke resultaten. Er is in dit gebied een daling van het aantal wapendelicten waarneembaar. Er zijn in het afgelopen jaar in totaal veertien acties uitgevoerd, waarbij meer dan dertienduizend mensen werden gecontroleerd. Daarbij werden 112 verdachten aangehouden, in de meeste gevallen wegens wapenbezit.

Preventief fouilleren mag niet overal in de stad. Het gebeurt alleen in veiligheidsrisicogebieden die zijn aangewezen door de burgemeester, die hiervoor door de raad is gemachtigd. Het invoeren van deze maatregel sluit aan op het vorig jaar bekend gemaakte actieplan om de criminaliteit in Tilburg hard aan te pakken. Gemeente, Openbaar Ministerie en politie werken daarbij nauw samen. Preventief fouilleren heeft tot doel het aantal geweldsmisdrijven terug te dringen. Daarnaast gaat er een preventieve werking van uit. Het fouilleren van aanwezigen in de aangewezen gebieden gebeurt niet dagelijks. Per keer wordt bepaald op welke dag en tussen welke tijdstippen een actie plaatsvindt.

De volgende aangewezen gebieden zijn verlengd (zie bijlage)

Gebied A dat enerzijds bestaat uit Zuidoosterstraat, Besterdplein, Besterdring, NS plein, Koestraat en Leonard van Veghelstraat en het gebied dat door de vier laatstgenoemde straten wordt omsloten en anderzijds de Spoorlaan (gedeelte tussen Noordhoekring en Boerhaavestraat), Noordstraat, Nieuwlandstraat, Bleshof, Kapelhof, Oude Markt, Stadhuisplein, Paleisring, Piusplein, Heuvelring, Damsstraat, Heuvel, Tivolistraat en het gebied dat door deze straten wordt omsloten. Gebied B bestaat uit Lochtstraat, Jan Heynsstraat, Gasthuisring, St. Caeciliastraat (gedeelte tussen Hart van Brabantlaan en Jan Heynsstraat) en Alleenhouderstraat (gedeelte tussen Jan Heynsstraat en Arent van 's Gravensandestraat)

Waarom deze gebieden?
De bovenstaande gebieden, met inbegrip van daarin gelegen voor het publiek openstaande gebouwen en daarbij horende erven, zijn aangewezen na een analyse van de politiecijfers. Verhoudingsgewijs zijn hier veel incidenten gemeld waarbij wapens, munitie of steekvoorwerpen werden gebruikt. De cijfers wijzen daarmee op een grotere mate van wapenbezit dan elders. Bovendien blijkt uit de gebiedsmonitor 2003 dat de bewoners in deze gebieden zich onveiliger voelen dan elders en men vaker slachtoffer is van delicten. Als uit de gegevens van de politie andere concentratiegebieden van wapenincidenten naar voren komen, kan ook daar een veiligheidsrisicogebied worden aangewezen.

Wat betekent dit?

In de aangewezen gebieden fouilleert de politie a-selectief. Dat betekent dat ze in principe iedereen fouilleert en geen onderscheid kan en mag maken op basis van uiterlijke kenmerken. U als bewoner van een aangewezen gebied kunt ook te maken krijgen met preventief fouilleren. Wanneer de politie een actie houdt, zult u ter plekke ook informatie krijgen.

Vragen

Mocht u naar aanleiding van deze brief vragen nog hebben dan kunt u zich wenden tot de heer Mark van Stappershoef, adviseur Openbare Orde en Veiligheid. Hij is van maandag tot en met donderdag bereikbaar op telefoonnummer: 5428969.


---- --