Praktijk Onderzoek Bloembollen en Bolbloemen


Hoe meer bijen, hoe minder allergie in paprikateelt

Veel medewerkers in de paprikateelt zijn allergisch voor ronddwarrelend stuifmeel van paprikaplanten. Wanneer bijen in de kassen worden ingezet nemen de klachten sterk af, waardoor het arbeidsklimaat voor de medewerkers verbetert. Daarnaast verkleint het de kans dat nog niet allergische medewerkers wèl allergisch worden. Dit zijn uitkomsten uit het promotie-onderzoek dat Nicolette de Jong van de Erasmus Universiteit beschrijft in haar proefschrift "Occupational and food allergy: focus on allergen extracts" dat zij op 17 november 2004 zal verdedigen. Het onderzoek naar het inzetten van bijen in de paprikateelt deed De Jong in samenwerking met Praktijkonderzoek Plant & Omgeving.

Veel medewerkers en telers in de paprikateelt zijn of worden allergisch voor het stuifmeel van paprika. De klachten zijn jeuk, loopneuzen, verstopte neuzen en astma. Tijdens het werk worden de planten bewogen waardoor het stuifmeel loskomt van de bloem, door de lucht neerdwarrelt en kan worden ingeademd.

Wanneer bijen in de kas worden ingezet worden bijna alle bloemetjes in heel korte tijd door de bijen bezocht en ontdaan van stuifmeel. Daardoor kunnen medewerkers prettiger werken met de paprikaplanten zonder last te hebben van neerdwarrelend stuifmeel.

Uit het onderzoek bleek dat de klachten significant afnamen bij de inzet van bijen. Bovendien was de vermindering van de klachten sterker naarmate meer bijen werden ingezet. Zo wordt het arbeidsklimaat in de paprikateelt dus sterk verbeterd voor medewerkers die allergisch zijn voor het stuifmeel van paprika en waarschijnlijk ook voor de (nog) niet-allergische medewerkers, omdat zij door verminderde blootstelling aan stuifmeel ook minder risico lopen om allergisch te worden.

In het proefschrift gaat Nicolette de Jong in op verschillende beroepsallergieën, zoals pollenallergie voor chrysantenpollen (stuifmeel) bij medewerkers in de glastuinbouw, en latex-allergie bij laboratoriummedewerkers. Ook wordt verslag gedaan van onderzoek naar immunotherapie, waarbij door langzaam toenemende blootstelling aan lage doses van het allergeen de allergische patiënt ongevoelig wordt gemaakt voor het allergeen (desensibilisatie). Het was al bekend dat dit goed werkt bij allergieën voor bijen- en wespensteken. Door het onderzoek van De Jong kan allergie voor hommelsteken aan dit succesrijtje worden toegevoegd.