Ingezonden persbericht


Bosje eilandspolder wordt broedgebied roerdomp

Landschap Noord-Holland gaat binnenkort een bosje midden in de westelijke Eilandspolder kappen. Dit is één van de maatregelen om de weide- en moerasvogels in de Eilandspolder meer kans te bieden. Weidevogels broeden niet graag in de buurt van bos omdat ze van een vrij uitzicht houden. Een bosje trekt ook allerlei vogels en zoogdieren aan die zich te goed doen aan eieren en jongen van weidevogels. Het bos zal plaatsmaken voor riet waar de roerdomp kan nestelen. Een kapvergunning is verleend door de provincie.

Het eiland waar de bomen staan, is in de jaren zeventig door een boer opgesplitst en verkocht aan particulieren als recreatie-eilandje. In de loop van de tijd verdween het oorspronkelijke enthousiasme bij de recreanten en werden de meeste landjes verlaten. Door het achterwege blijven van beheer, groeiden de boompjes uit tot grote bomen en werden de eilandjes overwoekerd door braamopslag. Landschap Noord-Holland beheert samen met boeren grote delen van de Westelijke Eilandspolder. Het gebied is een oer-Hollands weidevogelgebied. Door allerlei oorzaken gaan de aantallen van grutto, tureluur en scholekster echter achteruit. Een van de oorzaken is het bosje in het midden van het gebied. Landschap Noord-Holland is daarom al langer bezig met het aankopen van de recreatiepercelen. Dat is nu zo goed als gelukt.

Doel is het bosje, dat plaatselijk bekend is onder de naam De Nijs, om te vormen tot een nat rietland. Dit wordt gedaan omdat er erg veel riet is verdwenen uit Noord-Holland. Daarmee zijn soorten als de roerdomp en de grote karekiet heel zeldzaam geworden. Gehoopt wordt dat de roerdomp, een fraaie reigerachtige vogel, in dit gebied terugkeert.

Het omvormen van het bosje is niet de enige maatregel die genomen wordt voor de vogels. Er is samen met boeren een polderplan gemaakt waardoor het gebied beter beheerd zal worden. Nu al wordt er meer ruige stalmest uitgereden dan enkele jaren geleden. Dit is een voorwaarde voor een gezonde bodem met veel voedsel voor weidevogels. Ook het verbod op loslopende honden langs de insteekweg, is er voor om vogels te beschermen en hen rust te gunnen.

Landschap Noord-Holland organiseert een excursie voor bewoners van de Eilandspolder om het plan toe te lichten. Voor vragen en opmerkingen kunt u bellen met Landschap Noord-Holland, 0251-662244.


---

Meer informatie over dit persbericht bij beheerder Onno Steendam 0251-662248, mobiel 06-27136047 of voorlichter Johan Stuart 0251-362 747, mobiel 06-53129644.

Castricum, donderdag 18 november 2004