ABN AMRO

Amsterdam, 18 november 2004

ABN AMRO Capital doet met acquisitie van Borstlap belangrijke investering in Nederlandse mid-market

ABN AMRO Capital heeft een principeakkoord bereikt over de acquisitie van Borstlap "Masters in Fasteners" Group (Borstlap)", leverancier van bevestigingsartikelen, en realiseert hiermee een van de belangrijkste mid-market management buy-outs (MBO) van dit jaar. De transactie zal naar verwachting medio december worden afgerond, onder voorbehoud van de gebruikelijke sluitingsvoorwaarden en goedkeuring door de Nederlandse Mededingingsautoriteit.

Borstlap, dat werd opgericht in 1947 en is gevestigd in Tilburg, is een vooraanstaand internationaal leverancier van bevestigingsartikelen met meer dan 85 vestigingen in 15 landen en
1.600 werknemers.

Het productassortiment van de onderneming omvat mechanische bevestigingsartikelen in alle vormen en maten en in uiteenlopende materiaalsoorten, chemische bevestigingsartikelen (tapes, lijmen en afdichtmiddelen) en verwante hand- en elektrische gereedschappen van bekende merken. Het assortiment telt ongeveer 80.000 producten.

De merknaam FABORY staat bekend om de hoogwaardige kwaliteit, uitstekende dienstverlening en betrouwbare leverantie. Door de aanwezigheid in de Benelux, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Portugal, Oost-Europa, Noord-Amerika en China kan Borstlap haar meer dan 120.000 klanten 24 uur per dag van dienst zijn. In 2003 bedroeg de omzet EUR 214 mln en voor 2004 wordt een sterke groei van de omzet en de winstgevendheid voorzien.

Marc Staal, Managing Director ABN AMRO Capital in Nederland: "Borstlap heeft een dominante marktpositie in de Benelux en beschikt over een sterk internationaal groeipotentieel. Wij kijken uit naar samenwerking met de directie om de ambities van het bedrijf te ondersteunen."

Alfons van der Aa, Chief Executive Borstlap: "Dit is een uitdagende ontwikkeling voor Borstlap. Wij hebben in ABN AMRO Capital de juiste partner gevonden voor de volgende stap in onze groei."

ABN AMRO Capital neemt een belang van 85% in Borstlap; de resterende aandelen komen in handen van de directie van het bedrijf. Als gevolg van een competitieve biedingprocedure heeft het leveraged finance team van ABN AMRO het mandaat verkregen om het vreemd vermogen te arrangeren.

Deze transactie vormt dit jaar de twaalfde buy-out van ABN AMRO Capital in Europa en de tweede in Nederland. In september werd Clean Lease Randstad, specialist in textielverzorging en linnenverhuur, overgenomen.

In juli maakte ABN AMRO Capital de verkoop bekend van De Dietrich Thermique, de divisie verwarming van de Franse holding De Dietrich (overgenomen door ABN AMRO Capital in mei 2000) aan het in Apeldoorn gevestigde verwarmingsbedrijf REMEHA.

ABN AMRO Capital is het internationale participatiebedrijf van ABN AMRO, met teams in 11 landen wereldwijd, waaronder Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Spanje, Italië, Zweden en Australië. Het is gespecialiseerd in mid-market buy-outs, uitbreidingsfinanciering en privatisering. Het participatievermogen van ABN AMRO Capital bedroeg ultimo september 2004 EUR 2 mrd, waarvan EUR 1,86 mrd is verstrekt door ABN AMRO en EUR 127 mln door internationale beleggers in door ABN AMRO Capital beheerde fondsen.

ABN AMRO Capital heeft een sterke portefeuille opgebouwd en kent een actieve transactiestroom, verspreid over landen en sectoren in Europa. Sinds begin 2004 zijn 12 buy- outs tot stand gebracht, met een totale transactiewaarde van EUR 2.591 mln en een door ABN AMRO Capital geïnvesteerd bedrag van EUR 372 mln, en zijn 12 participaties verkocht met een opbrengst van ongeveer EUR 730 mln.


- - -

Inichtingen:
Carolien Pors (Nederland) +31 20 628 6321 Alex Evans (Verenigd Koninkrijk) +44 20 7678 5111