Time : 4:21:11 PM
Date : Thursday, November 18, 2004
Sender Name: Elia System Operator

Aansluiting zeewindmolenparken tijdig klaar

Elia bevestigt dat zij in 2005 klaar zal zijn voor de aansluiting op het net van de huidige projecten voor windmolenparken tot 600 MW; de onderneming zet eveneens de studie voort rond de aansluiting van de toekomstige windmolenparken tot 2000 MW.

Tijdens het persbezoek dat Elia vorige dinsdag organiseerde in Koksijde, stelde de onderneming de pers de werken voor netuitbreiding voor die op dit ogenblik gaande zijn in de kuststreek. Het betreft hoofdzakelijk de uitbreiding van de hoogspanningspost te Koksijde, waarvoor bijzondere milieubeschermende maatregelen werden uitgewerkt, en van de post te Slijkens, evenals een nieuwe ondergrondse verbinding op 150.000 Volt tussen beide posten. Deze werken zullen de bevoorradingszekerheid van de regio verbeteren, met het oog op de gestage toename van het elektriciteitsverbruik en zullen tevens de aansluiting mogelijk maken van de eerste windmolenparken voorzien in de Noordzee, dit tot een capaciteit van 600 tot 700 MW.

In antwoord op de vragen van de journalisten, stelde Elia dat de aansluiting van de 2000 MW aan windkrachtenergie, vooropgesteld door de regering, op dit ogenblik het voorwerp uitmaakt van een studie; deze zal worden opgenomen in het ontwikkelingsplan dat de onderneming in september 2005 moet voorleggen. Deze studie heeft tot doel de optimale oplossingen te bepalen rekening houdend met:


- de technische mogelijkheden:

* de huidige samenstelling van het net maakt vooral energiestromen vanuit het binnenland naar de kust mogelijk en niet omgekeerd ;
* 2000 MW is het equivalent van twee kernreactoren. Om zo'n vermogen aan te sluiten zal Elia zeer hoge spanningsverbindingen naar de kust moeten leggen. De huidige hypotheses gaan uit ofwel van luchtlijnen op 380.000 Volt, ofwel van varianten met ondergrondse verbindingen;
- de milieuvereisten: de Belgische wetgeving inzake vergunningen voorziet terecht dat de lokale bevolking bij de vergunningsprocedure betrokken wordt; in geval van tegenkanting kunnen de omwonenden hun rechten laten gelden voor de Raad van State, wat het moeilijker kan maken om de nodige vergunningen te verkrijgen ;

- budgettaire beperkingen: Elia moet haar ontwikkelingsplannen ter goedkeuring voorleggen aan de Minister (bevoegd voor de Energie) en engageert zich tot de uitvoering. Via de tarifering van haar diensten, die onderworpen is aan de goedkeuring van de regulator (de CREG), moet de onderneming over de nodige financiële middelen kunnen beschikken om deze belangrijke investeringen te kunnen betalen.

Elia beklemtoont dat zij haar opdracht ten dienste van de klanten en de gemeenschap ten volle wil opnemen zonder daarbij enig standpunt in te nemen over de keuzes van het energiebeleid van het land.

Voor alle verdere informatie :
Lise Mulpas
02/546 73 75
0478/65 28 90
lise.mulpas@elia.be

Erik De Leye
02/546 72 11
0475/69 17 99
erik.deleye@elia.be

Elia beheert het Belgische hoogspanningsnet van 380.000 Volt tot 30.000 Volt.

URL: http://www.elia.be