UNIVERSITEIT NYENRODE

Onderzoek interculturele samenwerking met Curaçao

Promotie Coen Heijes: interculturele samenwerking Nederland en Curaçao binnen organisaties vat vol tegenstrijdigheden

Breukelen, 18 november 2004. Coen Heijes is aan Universiteit Nyenrode gepromoveerd op onderzoek naar beeldvorming tussen Curaçaoënaars en Nederlanders in samenwerkingsverbanden in Nederland en op Curaçao. De kern van zijn proefschrift, De toren van Babel getiteld, werd gevormd door casestudies binnen arbeidsorganisaties als de Belastingdienst en de politie.

Onderzoek in Nederland heeft zich tot nu toe voornamelijk gericht op sociaal zwakkere groepen onder Curaçaoënaars. De Curaçaose cultuur wordt doorgaans als een loodzwaar anker geschetst dat hen bijna onvermijdelijk richting werkloosheid en criminaliteit stuurt. Dit onderzoek laat zien dat juist de meer specifieke context een grote invloed heeft op de beeldvorming en samenwerking. Curaçaoënaars blijken binnen de onderzochte studies over voldoende flexibiliteit te beschikken om zich aan te passen aan gewijzigde omstandigheden. Waar de samenwerking toch mislukt liggen hier eerder aspecten als onjuiste stereotypen, macht en huidskleur aan ten grondslag.

Het onderzoek constateert verder dat waar Curaçaoënaars in Nederland over voldoende flexibiliteit beschikken, Nederlanders in samenwerkingsverbanden op Curaçao die flexibiliteit juist ontberen en sterk vasthouden aan Nederlandse culturele kenmerken. De toren van Babel laat daarbij zien dat Curaçao zich nog steeds kenmerkt door een sterke ambivalentie en asymmetrie ten opzicht van Nederland en Nederlanders. Deze specifieke maatschappelijke context, in combinatie met de beeldvorming over de hoge mate van Nederlandse arrogantie, oefent een grote invloed uit op de samenwerking die op Curaçao haast gedoemd lijkt te mislukken

Dr. C.P.A. Heijes RA (1960) studeerde Engels, Accountancy en Cultuurwetenschappen in Nederland en op Curaçao en behaalde hierin twee doctoraaltitels en de vermelding registeraccountant. Hij was onder meer werkzaam als accountant, manager, trainer, organisatieadviseur en docent in Nederland, Letland, Curaçao, Bonaire en Sint Maarten. De afgelopen vier jaar heeft hij promotieonderzoek gedaan aan Universiteit Nyenrode, daarin mede gesponsord door de Belastingdienst.

Over Nyenrode
Universiteit Nyenrode bereidt mensen met talent en ambitie voor op ondernemerschap in een internationale omgeving. De universiteit biedt onder meer masteropleidingen aan op het gebied van bedrijfskunde, rechten en accountancy. Opgericht in 1946 door en voor het bedrijfsleven is Nyenrode tevens kennis- en ervaringscentrum voor managers en ondernemers.


- EINDE BERICHT -

Noot voor de redactie (