Nieuw-Vlaamse Alliantie


Mark Demesmaeker pleit voor een actief Rand-beleid (18/11/04)

Het Vlaams parlement debatteerde vandaag over de beleidsnota voor de Vlaamse Rand. Vlaams parlementslid Mark Demesmaeker pleitte in zijn tussenkomst voor de oprichting van een pers-en documentatiecentrum voor de Vlaamse Rand en een taalconvenant met de bedrijven. Verder drong hij aan op een actief beleid om het Vlaams karakter van de Rand te verstevigen.

Documentatiecentrum voor de Rand

In zijn beleidsnota stelt minister Frank Vandenbroucke terecht dat de Vlaamse Rand geen bestuurlijk geheel vormt en dat daardoor cijfermateriaal ontbreekt. Dit maakt het moeilijk om een gefundeerd beleid uit te stippelen.
Ook de pers raakt moeilijk aan statistisch materiaal en gedetailleerde documentatie over de Rand. Een pers- en documentatiecentrum zou nuttig studie- en beleidsvoorbereidend werk kunnen verrichten over de specifieke problemen waarmee deze streek te maken heeft. Het idee van een pers- en documentatiecentrum voor de Rand, bijvoorbeeld in de schoot van de VZW De Rand, werd door minister Vandenbroucke gunstig onthaald. Hij beloofde de suggestie mee te nemen.

Taalconvenant met de bedrijven

Mark Demesmaeker pleitte er ook voor om daadwerkelijk acties te ondernemen voor de vernederlandsing van het straatbeeld. Hij gaf de minister de suggestie om met de bedrijven en grote winkelketens een convenant af te sluiten opdat ze het Vlaams karakter van de Rand zouden respecteren en op uithangborden, affiches, reclamedrukwerk, alleen het Nederlands zouden gebruiken. Sommige grote winkelketens doen dit gelukkig nu al spontaan, andere zijn de facto tweetalig (Macro, Carrefour, Ikea), hetgeen de verfransing in de hand werkt en voor heel wat wrevel zorgt. Ook dit vond minister Vandenbroucke een uitstekend idee.

De huidige taalwetten regelen immers enkel het taalgebruik in bestuurszaken en in de interne communicatie van bedrijven tegenover hun werknemers.

Bijkomende maatregelen

Mark Demesmaeker drong er verder ook op aan om:


-de verstedelijking en verbrusseling een halt toe te roepen door de definitieve afbakening van het stedelijk gebied in het ruimtelijk structuurplan zo minimalistisch mogelijk op te vatten,
-de Nederlandstalige scholen in de Rand de mogelijkheid te geven een taalbadjaar te organiseren voor anderstalige leerlingen,
-een structurele steun te voorzien voor Ring TV, bij uitstek het instrument om bij te dragen tot versterking van het Vlaams karakter van de Rand,

-eindelijk een oplossing te forceren voor het probleem van de Nederlandsonkundige urgentiediensten.

Auteur:
Vlaams parlementslid
Mark Demesmaeker

Meer informatie:
Contactpersoon: Piet De Bruyn, woordvoerder
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: piet.debruyn@n-va.be
Url: www.n-va.be