Novem

favorieten
18-11-2004

Warmtepompensite glastuinbouw gaat live

Persbericht

Met warmtepompen valt in de glastuinbouw veel winst te behalen. Tuinders die in een warmtepomp investeren zijn daar in het algemeen tevreden over. De energiekosten gaan omlaag, en er zijn weinig storingen. Toch worden de mogelijkheden van deze winstgevende en veelbelovende techniek nog lang niet optimaal gebruikt. Belangrijkste oorzaken zijn onbekendheid van de relatieve nieuwe techniek in de sector en een kennistekort bij de adviseurs en installateurs. Het programma Warmtepompen in de Glastuinbouw wil daar verandering in brengen. Daartoe zijn in oktober negen projecten gestart. Alle informatie daaruit komt beschikbaar op het internet op de site www.WarmtepompenInDeGlastuinbouw.nl.

Praktische informatie en toepassingsvoorbeelden

De site geeft veel praktijkinformatie over tuinders die al gebruik maken van een warmtepomp. Het gaat dan om hele praktische zaken, zoals om welk type teelt het gaat, voor welke combinatie van warmtepomp en methoden voor opslag en afgifte van warmte is gekozen, met welke leveranciers is gewerkt, voorzieningen voor bijstook, enzovoorts. Daarnaast geeft de site ook uitleg over de techniek en de mogelijkheden ervan. Naast deze functie als kennisbron, dient de site als portal voor de lopende activiteiten van het Programma Warmtepompen in de Glastuinbouw. Zo zijn de resultaten van de informatiemiddag over warmtepompen op 18 November in de Lier via de site op te vragen. En ook kan de tuinder binnenkort via de site een second opinion aanvragen voor een nieuw warmtepompinitiatief of zich inschrijven voor de Top-20 van tuinders die met duurzame energie werken.
Op termijn zal via de site ook een Quick Scan warmtepompen te downloaden zijn. Hiermee kan de tuinder snel vaststellen of een warmtepomp in zijn bedrijf rendabel is. De site is sinds 18 november live en wordt in de loop van weken steeds verder gevuld.

De site wordt ontwikkeld door DLV Bouw, Milieu en Techniek , TNO-MEP en Q+P Communicatie in opdracht van SenterNovem. Voor meer informatie over de site: Sibe Koster, tel: 0317-317633.

---

Bovenstaand persbericht gaat over toepassingen van warmtepompen in de glastuinbouw.
Meer informatie over warmtepomptoepassingen in de utiliteitsbouw, klik hier.
Voor woningbouwprojecten heeft SenterNovem de informatie over warmtepomptoepassingen gebundeld in de Duurzame Energieplanner Woningbouw/warmtepompen.