CDA

CDA
18-11-04
Camiel Eurlings tevreden met aanvaarding nieuwe Europese Commissie

'Het heeft langer geduurd dan voorzien, maar het parlementaire draagvlak voor de Commissie is toegenomen. Dit maakt de Commissie-Barroso slagvaardiger', aldus CDA-delegatievoorzitter Camiel Eurlings.

Daarnaast heeft het Europees Parlement in een aantal opzichten nieuw staatsrecht geschreven en op die manier de parlementaire controle versterkt, zegt Eurlings.

Eurlings: "De Commissie zou in oorspronkelijke samenstelling omstreden zijn geweest. De Europese Unie anno 2004 heeft een Europese Commissie nodig met een breed draagvlak om alle uitdagingen die voor ons liggen aan te kunnen. Het feit dat de heer Barroso zelf de verantwoordelijkheid heeft genomen en voor de nieuwe samenstelling van zijn ploeg is teruggaan naar de regeringen van lidstaten om voor het bredere draagvlak te zorgen, getuigt van krachtdadig optreden. Hij verviel hierin niet in de fout om één commissaris als zondebok eruit te pikken, maar heeft objectief gekeken naar de resultaten van de hoorzittingen en zijn keuzes daarop gemaakt. Op deze manier heeft hij niet alleen het draagvlak van zijn commissie verbreed, maar ook de parlementaire controle versterkt."