Politie Gelderland-Zuid

Verlichtingsacties politie

Regionaal 18-11-2004 - (08)

In het kader van de landelijke campagne 'Licht aan. Daar kun je mee thuis komen' controleert de politie intensief op het voeren van de juiste fietsverlichting. De controles vinden plaats in de vroege ochtend- en avonduren en zijn gericht op met name jeugdige fietsers.

Het doel van de landelijke fietsverlichtingscampagne, waarbij voorlichting en handhaving samengaan, is fietsers te stimuleren met licht aan te rijden. Jaarlijks komen gemiddeld 45 fietsers - waaronder veel tieners - om het leven bij verkeersongevallen in het duister en het donker. Daarbij worden gemiddeld 500 ernstig gewonden in het ziekenhuis opgenomen.
Verlichting op de fiets verbetert de zichtbaarheid, vergroot de veiligheid en voorkomt ergernis bij overige weggebruikers. Na de fietsverlichtingscampagne van eind vorig jaar is het aantal fietsers met licht op zijn fiets gestegen van 50 naar 65 procent.

Noodzaak
Over het algemeen weten fietsers vaak wel dat zij met kapotte -of zonder- verlichting fietsen. Fietsers veronderstellen vaak dat zij toch wel gezien worden door andere weggebruikers. Dit gaat echter niet op, ondanks goede straatverlichting. Een fietser zonder licht valt weg tegen de omgeving en wordt door overige weggebruikers over het hoofd gezien. Daarnaast blijkt uit onderzoek van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Gelderland (ROVG) dat fietsers die in groepsverband rijden nog minder vaak verlichting voeren. Het betreft dan veelal kinderen en jongeren op weg naar school. In sommige gebieden van Nederland voert nog niet de helft van de fietsers verlichting. Dat leidt tot zo'n 45 doden en 500 zwaargewonden per jaar. (Bron: ROVG)

De nieuwe campagne duurt tot en met december 2004 en is een initiatief van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat, BOVAG, de Fietsersbond, RAI Vereniging, provincies, gemeenten en politie. De Fietsersbond houdt gedurende de actieperiode voorlichtings-en reparatieacties op verschillende plaatsen in het land.

De politie treedt repressief op. Wie fietst zonder deugdelijke voor- en achterverlichting kan rekenen op een bekeuring van 25 euro.

Wilt u meer informatie over fietsverlichting, kijk dan op www.fietsersbond.nl (klik op 'Vraagbaak') of
www.daarkunjemeethuiskomen.nl