_________
| De Duurzaamsite / Nieuws 2004 |

Focus op armoedebestrijding bij VN jaar Microkrediet

Durf te investeren in beginnende mfis!

Persbericht Hivos
Den Haag, 18 november 2004 - Vandaag is het VN jaar voor microkrediet 2005 ingeluid. In New York gebeurt dit door Kofi Annan in aanwezigheid van onder andere prinses Maxima en Marilou van Golstein Brouwers van Triodos Bank. In Nederland wordt het jaar gelanceerd met de opening van de AEX door een onderneemster uit Cambodja. Dit is georganiseerd door het Nederlands Platform Microfinanciering, dat mede door Hivos is opgericht. Tijdens het VN jaar voor microkrediet pleit Hivos voor meer focus op armoede bestrijding. Donoren moeten ook risicos durven nemen door te investeren in beginnende, minder rendabele Micro Finance Institutions (MFIs). Het huidige klimaat van resultaatgerichtheid mag er niet toe leiden dat we alleen nog maar investeren in de best presterende MFIs. Ook deze topinstellingen zijn ooit als kleine organisaties gestart en hebben veelal alleen dankzij veel steun uit de hoek van ontwikkelingssamenwerking uit kunnen groeien tot de huidige succes verhalen. Hivos investeert veel tijd en ontwikkelingsgeld in capaciteitsopbouw van beginnende MFIs, verstrekt start kapitaal en neemt aanloopverliezen voor haar rekening. Deze risicovolle investeringen zijn hard nodig om op termijn een zelfstandige en stabiele MFI sector in een land op te bouwen. Na verloop van tijd kan zon MFI doorgroeien tot een zelfstandig financiële instelling die vervolgens met behulp van leningen en investeringen, bijvoorbeeld uit het Hivos-Triodos Fonds voldoende slagkracht kan ontwikkelen. De best presterende MFIs komen vervolgens in aanmerking voor het volledig commerciële Triodos Fair Share Fund of kloppen aan bij andere financiële instellingen. Het is natuurlijk prachtig dat nu ook de grote Nederlandse banken de waarde van microkrediet inzien, maar de aandacht voor de ondersteuning van beginnende MFIs mag daardoor niet verslappen. Je kunt niet alleen maar in de laatste paar jaar van de life cycle van een MFI investeren, de jonge jaren zijn net zo belangrijk, aldus Hivos Directeur Programma's & Projecten Allert van den Ham. Sinds 1971 ondersteunt Hivos de financiële sector in ontwikkelingslanden en sinds 1994 werkt Hivos hiertoe samen met Triodos Bank.
Natuurlijk is het ook van belang dat we onderzoek blijven doen naar de resultaten op het gebied van armoedebestrijding. Hivos heeft een studie uit laten voeren in El Salvador en recentelijk met het Nederlands Platform Microfinanciering een gezamenlijke resultaat meting in Mozambique geïnitieerd. Naar aanleiding van de uitkomsten kan het instrumentarium nog verder worden toegespitst op armoedebestrijding. aldus Van den Ham. In het kader van het jaar van het microkrediet organiseert Hivos in samenwerking met Triodos Bank en het Nederlands Platform Microfinanciering twee bijeenkomsten; één over de resultaten van de resultaat meting Mozambique Microfinance, poverty alleviation and results op woensdag 5 oktober 2005 en één over microverzekeringen Reducing the vulnerability of the poor op vrijdag 25 november 2005.

Organisatie

Hivos is een Nederlandse, niet-gouvernementele organisatie die handelt vanuit humanistische waarden. Hivos wil een bijdrage leveren aan een vrije, eerlijke en duurzame wereld. Hivos voelt zich verbonden met arme en gemarginaliseerde mensen ¯ én met de organisaties die voor hen opkomen ¯ in landen in het Zuiden en in Zuidoost Europa. Een duurzame verbetering van hun situatie is de uiteindelijke maatstaf voor het werk en de inspanningen van Hivos. Een belangrijke pijler daarbij is de versterking van de maatschappelijke positie van vrouwen.
___________________

Niet geschikt voor publicatie
Voor meer informatie over Hivos kunt u contact opnemen met: Anneke Oosterhuis, woordvoerder, telefoon: 070 ¯ 376 55 00/ 06- 20415036, e-mail: a.oosterhuis@hivos.nl/ website: www.hivos.nl

_____