Nieuw-Vlaamse Alliantie


N-VA brengt nieuwe cijfers over inburgering (18/11/04)

Volgens de N-VA is een goedgeorganiseerd inburgeringsbeleid van cruciaal belang om te komen tot een harmonieuze samenleving. Reeds in september maakte de N-VA daarom een eerste evaluatie van de uitvoering van het inburgeringsdecreet. In opvolging van deze eerste evaluatie organiseerde de N-VA een uitgebreide rondvraag bij de sector van de basiseducatie. De Centra voor Basiseducatie (CBE) zijn immers via hun aanbod Nederlands Tweede Taal (NT2) voor laaggeletterden, één van de belangrijkste hoekstenen van het inburgeringsbeleid.

De algemene conclusie van deze bevraging ligt in de lijn van de conclusie van de eerdere bevraging. Het Vlaams inburgeringsbeleid is de goede weg ingeslagen, maar kampt nog met een aantal kinderziektes.

Op basis van de nieuwe cijfergegevens vraagt de N-VA dringend aandacht voor de volgende knelpunten.


1) onduidelijkheid over de financiële middelen

De reeds toegekende budgetten (2,8 miljoen euro) zullen tegen maart 2005 opgebruikt zijn. Momenteel weet de sector (nog) niet over welk budget het voor de rest van het schooljaar 2004-2005 zal kunnen beschikken.

De N-VA vraagt niet alleen het verlengen van het engagement van 2,8 miljoen euro, maar een extra inspanning van circa 1,5 miljoen euro om de bestaande wachtlijsten weg te werken. Uit de bevraging van de Federatie van de Basiseducatie blijkt immers dat de wachtlijsten NT2 opnieuw licht stijgen (+2,6%).


2) problematiek van de verdoken wachtlijsten

De verdoken wachtlijsten bestaan enerzijds uit nieuwkomers die in landelijke gebieden wonen waar geen aanbod beschikbaar is en die (onder andere wegens hun beperkte mobiliteit) niet of zeer moeilijk bereikt worden. Anderzijds zijn het Nederlandsonkundige oudkomers die zich niet eens inschrijven omdat de wachtlijsten zeer ontmoedigend werken. Uit de cijfers blijkt dat er zich 354 personen in die situatie bevinden.


3) aanbod en structuur cursussen NT2

Uitbreiding van de duur van de cursus NT2 van 60 tot 80 uur lijkt aangewezen, evenals een meer flexibel aanbod en een uitbreiding van lesuren voor de alfagroepen. Dit zijn mensen die nog niet gealfabetiseerd zijn en bijgevolg met een nog grotere achterstand beginnen. Momenteel staan er 926 mensen op de wachtlijsten van de alfagroepen.


4) situatie in Antwerpen

Momenteel volgen in Vlaanderen ongeveer 7500 mensen een cursus NT2. Daarnaast is er een wachtlijst van ongeveer 4000 mensen. Het overgrote deel van deze wachters (ca 2400), woont in de provincie Antwerpen. Hiervan zijn er dan weer 1943 ingeschreven in Antwerpen-stad. Dit betekent dat Antwerpen-stad bijna de helft van de wachtlijsten NT2 voor haar rekening neemt!

Eveneens opvallend is het aandeel van Antwerpen-stad bij de wachtenden voor de alfa-groepen (ca 37 %). Dit is het gevolg van de zeer actieve werving van het Antwerpse Onthaalbureau en van de grote concentratie analfabeten (wegens de grote gemeenschap van Berbers en Marokkanen) en andersanalfabeten (Chinezen, ) in Antwerpen.

POLITIEKE CONCLUSIES

Bart De Wever vraagt de Vlaamse regering om bijkomende middelen voor het inburgeringsbeleid. De ingeslagen weg kan maar met succes worden vervolgd als er blijvend voldoende middelen worden vrijgemaakt. De extra middelen zijn niet enkel nodig om de wachtlijsten die nu reeds bestaan (ca. 4000 personen) weg te werken, maar moeten ook een antwoord bieden op de vraag naar een ruimer aanbod voor een ruimere doelgroep. De N-VA denkt daarbij in eerste instantie aan de gezinsherenigers.

De situatie in Antwerpen-stad vraagt om een bijzondere inspanning. De stad dreigt immers het (financiële) slachtoffer te worden van haar goede werving onder nieuwkomers en van de aantrekkingskracht die ze als metropool heeft. Het aanbod cursussen NT2 moet gevoelig omhoog. De N-VA vraagt aan minister Vandenbroucke om hiervoor de nodige budgetten te voorzien en te onderzoeken of hiervoor beroep kan gedaan worden op fondsen uit het Europees Sociaal Fonds.

Tot slot vraagt de N-VA het Vlaams parlement om hoorzittingen te organiseren over deze problematiek. Uit de vele contacten met de actoren op het veld (Centra voor Basiseducatie, onthaalbureaus, Huizen van het Nederlands, Centra voor Volwassenenvorming, ) blijkt immers dat er heel wat vragen en onzekerheden bestaan.

De N-VA heeft vertrouwen in het inburgeringsbeleid en blijft dit beschouwen als een prioriteit. Iedereen verdient immers een kans in onze maatschappij. Het realiseren van die kansen kan enkel op basis van een gedeelde verantwoordelijkheid waarbij nieuwkomers en oudkomers zich engageren om Nederlands te leren en waarbij de overheid zich engageert om voldoende aanbod te verzekeren.

Auteur:
Algemeen voorzitter
Bart De Wever

Meer informatie:
Contactpersoon: Piet De Bruyn
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: piet.debruyn@n-va.be
Url: www.n-va.be