Productschap Margarine


18.11.2004

Nadruk op gevarieerd, minder verzadigd vet

Nieuwe Schijf van Vijf gepresenteerd

Het Voedingscentrum heeft op 16 november de nieuwe 'Schijf van Vijf' gepresenteerd, een handvat voor de algemene voedingsvoorlichting. De bedoeling van de Schijf van Vijf is de consument bewust te maken van het belang van gezond en veilig eten door vijf gouden regels voor gezond eten te introduceren.


1. Gevarieerd.
Gevarieerd eten betekent dagelijks kiezen uit de producten van de schijf van vijf. Naast een ruime hoeveelheid water zijn dat koolhydraten, eiwitten, vetten, voedingsvezels, vitamines en mineralen. De schijf is een illustratie van waar men uit kan kiezen, de producten zijn als volgt ingedeeld:

a. Groente en fruit
Belangrijk vanwege: vitamines, zoals vitamine C en foliumzuur, mineralen zoals kalium, vezels en bioactieve stoffen b. Brood, (ontbijt)granen, aardappelen, rijst, pasta en peulvruchten Belangrijk vanwege: koolhydraten, eiwit, vezels, B-vitamines en mineralen
c. Zuivel, vlees (waren), vis, ei en vleesvervangers Belangrijk vanwege: eiwit, mineralen zoals calcium en ijzer, B-vitamines en vis
d. Vetten en oliën
Belangrijk vanwege: vitamine A, D en E en essentiële vetzuren e. Dranken
Belangrijk vanwege: water


2. Eet niet te veel
Om een gezond gewicht te behouden wordt geadviseerd niet te veel te eten en voldoende te bewegen (minimaal 30 minuten per dag) voor een evenwichtige energiebalans. Niet te veel vet, suiker en alcohol, drie hoofdmaaltijden per dag en niet vaker dan 3-4 keer iets tussendoor zijn de onderliggende invulling van de regel.


3. Minder verzadigd vet
De hoeveelheid verzadigd vet in de voeding moet beperkt worden en waar mogelijk vervangen door onverzadigd vet. Dit om de kans op hart- en vaatziekten en een verhoogd cholesterol te verkleinen. Ook de inname van transvetten moet worden beperkt. Aanbevolen wordt vooral de zachte en vloeibare soorten vet te kiezen, want die bevatten de meeste onverzadigde vetten.


4. Veel groente, fruit en brood
Aanbevolen wordt om ruime hoeveelheden te eten van groente, fruit en (volkoren)brood. Ze bevatten in verhouding tot hun volume weinig calorieën, veel vezels, en vitaminen. Bovendien geven ze een voldaan gevoel, waardoor ze de trek in calorierijke tussendoortjes verminderen. Brood kan worden afgewisseld met knäckebröd, roggebrood en beschuit of ontbijtgranen. Bij de warme maaltijd kan men kiezen uit aardappelen, rijst, pasta, peulvruchten of brood.


5. Veilig
Ons voedsel is nog nooit zo veilig geweest, maar opletten blijft belangrijk. Om te zorgen dat ons voedsel veilig en hygiënisch wordt bereid en gegeten, moet de consument letten op o.a. de houdbaarheidsdatum en de bewaartemperatuur (koelkast tussen de 4 en 7 graden Celsius). Daarnaast dient men het eten altijd goed te verwarmen, niet te vaak nitraatrijke groente te eten en pluimvee, varkensvlees en eieren goed te garen.

De reden dat er gekozen is voor het herintroduceren van de Schijf van Vijf is dat 77% van de Nederlanders de 'Schijf van Vijf' blijkt te kennen, in tegenstelling tot de later uitgebrachte maaltijdschijf en voedingsschijf. Alle afgebeelde voedingsmiddelen bevinden zich in de voorkeurscategorie van het Voedingscentrum.

Meer weten over de Schijf van Vijf? Kijk op www.voedingscentrum.nl, of neem contact op met Bianca Leemkuil, tel: 070-3195145, e-mail leemkuil@mvo.nl.