Gemeente Hoorn


Hoorn op achtste plaats in lijst beste burgerjaarverslagen

Persbericht d.d.: 18 november 2004

Het burgerjaarverslag van de gemeente Hoorn heeft een eervolle achtste plaats gekregen in de lijst burgerjaarverslagen van de 84 grootste gemeenten in ons land. De stichting Rekenschap heeft de 84 verslagen op diverse criteria beoordeeld en gerangschikt. De hoogste scores waren voor Capelle aan de IJssel, Den Haag en Amsterdam.

De belangrijkste criteria voor de beoordeling zijn of de lezer de kwaliteit van de dienstverlening en van procedures voor participatie kan beoordelen. Daarnaast is gekeken naar de leesbaarheid, helderheid van de vormgeving en of er lering is getrokken uit de verantwoording van voorgaande jaren.

De beoordeelbaarheid telt sterk mee. Staan er aantallen telefoontjes en brieven in? Is er kwaliteitsinformatie aanwezig zoals gemiddelde wachttijden, snelheid van afhandeling van brieven en tevredenheid van klanten?
Bij participatie en inspraak is het belangrijk dat de lezer kan zien of de gemeente zich houdt aan de termijnen van wettelijke terinzagelegging, of alle belanghebbenden in beeld zijn en of insprekers een beargumenteerde reactie krijgen.

Sinds 2002 maakt de burgermeester elk jaar een burgerjaarverslag. Hierin doet hij verslag van het vervullen van zijn zorgplichten met betrekking tot de relatie burger - bestuur. Hij rapporteert over de kwaliteit van de gemeentelijke dienstverlening en van procedures rond burgerparticipatie. De inhoud van het burgerjaarverslag wordt voor het overige door de burgemeester zelf bepaald. Hij presenteert het verslag aan de raad en maakt het actief openbaar.

De stichting Rekenschap stimuleert dat de overheid meer en beter verantwoording aflegt aan burgers over resultaten. De stichting wordt gefinancierd door het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, sponsors en particuliere donateurs en werkt samen met o.a. de Consumentenbond.

Meer informatie
Voor meer informatie over de stichting Rekenschap kunt u terecht op de website www.rekenschap.nl.
Het burgerjaarverslag 2003 van Hoorn is aan te vragen via deze link of telefonisch via (0229) 252367.

---