Cito

Arnhem, 18 november 2004

Motivatie dvd 'Thuis in de Citotoets'

Waarom heeft de Citogroep besloten de voorlichting over de Eindtoets Basisonderwijs uit te breiden met `Thuis in de Citotoets'?

Wat voorlichting betreft richtte de Citogroep zich tot nu toe altijd via de scholen tot ouders en kinderen. Ieder jaar ontvingen de ouders van kinderen die deelnamen aan de toets via de school een Ouderkrant met informatie over de Citotoets ofwel de Eindtoets Basisonderwijs zoals de toets officieel heet. En ook dit jaar wordt deze Ouderkrant weer via de scholen verspreid.

Om te wennen aan de vorm van de toets en het type vragen, maken de meeste kinderen op school al eens kennis met de Citotoets. Bijvoorbeeld met behulp van de kennismakingstaken in het Opgavenboekje Extra bij de Citotoets of met een `oude' toets. Het doel: voorkomen dat onbekendheid met de toets en het type vragen de prestatie op de `echte' toets vertekent.

Afgelopen jaar was er in de media veel aandacht voor het `trainen voor de Citotoets'. Er kwamen trainingsmaterialen voor thuis in de winkel te liggen. En er waren zelfs cursussen te volgen. Dat vinden wij zorgelijk. Immers teveel nadruk op de toets zou de spanning bij kinderen juist onnodig kunnen verhogen. Nog steeds zijn wij als makers van de toets van mening dat een goede kennismaking op school volstaat. Tegelijkertijd zijn er steeds meer ouders die wel van de toetstrainers en cursussen, waarvan wij de kwaliteit niet in hand hebben, gebruik maken. Ouders geven aan de behoefte te hebben aanvullend op de voorbereiding op school thuis nog iets te doen.

Vooropgesteld: dat is volgens ons niet nodig! Zoals ook eerder gezegd maken de meeste kinderen op school al voldoende kennis met de toets. Maar àls ouders dan aanvullend op de voorbereiding op school nog iets willen doen, hebben we liever dat dit op een zorgvuldige manier gebeurt en met de juiste informatie. Vandaar dat we het noodzakelijk vonden zelf een product uit te brengen voor ouders en kinderen: de dvd `Thuis in de Citotoets'.

De dvd `Thuis in de Citotoets' geeft veel informatie. Bijvoorbeeld over het hoe en waarom van de toets, het Leerlingrapport en het vervolg op het voortgezet onderwijs. Tevens kunnen ouders en kinderen op een ontspannen manier kennismaken met een kleine selectie van opgaven in de Cito Kennismakingsquiz, gepresenteerd door Inge Diepman. Bij de dvd leveren we ook een opgavenboekje. Net als in de Cito kennismakingsquiz komen er in het opgavenboekje van elk soort opgaven een paar voorbeelden aan de orde zodat er sprake is van een afgewogen en goede kennismaking. De dvd is via onze website te bestellen én in Bruna winkels te koop.

De dvd `Thuis in de Citotoets' is niet het eerste product dat direct aan ouders wordt aangeboden. In 2001 bracht de Citogroep al de cd-rom `de wereld in je bol' uit. Dat is een programma waarin kinderen spelenderwijs de topografie van Nederland, Europa en de wereld kunnen leren. Inmiddels zijn er ook nog een aantal andere door ons ontwikkelde speelleermiddelen voor thuis beschikbaar.