Museon Den Haag

Persbericht

datum:
12 december 2004

Inlichtingen bij:
Rob de Winter (rdwinter@museon.nl) / Julie Verhoeff (jverhoeff@museon.nl)

Telefoon:
070-3381421 of 0616578515 / 070-3381432

Kom ook vliegen in Museon!
Expositie 'Testpiloten (m/v) gezocht' in samenwerking met KLM

Vanaf 18 december 2004 is in het Haagse Museon de tentoonstelling 'Testpiloten (m/v) gezocht, kom ook vliegen!' te zien. De tentoonstelling is een eerbetoon aan de luchtvaartpioniers en gaat met sprongen door de twintigste eeuw. De techniek en achtergronden van het fenomeen vliegen worden in deze spectaculaire tentoonstelling op een populair- wetenschappelijke manier getoond. De bezoeker wordt door middel van verrassende opstellingen en experimenten op een actieve manier bij de expositie betrokken. 'Testpiloten (m/v) gezocht, kom ook vliegen!' is tot stand gekomen in samenwerking met Heureka Finland en de KLM. De tentoonstelling is te zien tot en met 28 augustus 2005.

Niet alleen kijken maar ook doen!
De vormgeving van de tentoonstelling is erop gericht dat de bezoeker zich meteen in de wereld van de luchtvaart waant. Bewegwijzering, foto's, modellen en gesimuleerde praktijksituaties geven op een toegankelijke manier een schat aan informatie. Enkele voorbeelden: Door middel van windtunnels en schaalmodellen wordt uitgelegd waarom een superzwaar vliegtuig toch kan opstijgen. Het is mogelijk een echte Cessna 150 te besturen. Stap binnen in de toren van de luchtverkeersleiding en bekijk de vliegbewegingen die op een dinsdagmiddag plaatsvinden op een internationale luchthaven. Of ga op ontdekkingsreis en kom er achter wat de voordeligste manier van reizen is: per auto, per trein of met het vliegtuig. Welke route is de snelste? En de goedkoopste? Welk vervoersmiddel gebruikt de minste energie? Het is ook mogelijk om plaats te nemen in de 'helibike', deze helicopter stijgt op door eenvoudigweg te fietsen! De 'testpiloten' (jong en oud!) mogen niet naar huis voordat zij in de levensechte cockpit van de Draken straaljager zijn geklauterd en in de pilotenstoel hebben plaatsgenomen om met behulp van de simulator weg te vliegen! Ook kunnen de bezoekers vanuit het Museon een videomail opnemen en via internet versturen.

Geschiedenis

Mensen hebben altijd willen vliegen. Sinds Leonardo da Vinci zijn heel veel experimenten uitgevoerd, maar pas in 1903 lukte het de gebroeders Wright voor het eerst daadwerkelijk op te stijgen met een motorisch aangedreven vliegtuig. De expositie gaat nader in op de historie van de luchtvaart en laat door middel van bijvoorbeeld een spannende tijdmachine de bezoeker een reis door de luchtvaartgeschiedenis maken. Modellen van KLM-vliegtuigen uit de eerste helft van vorige eeuw, met een gemiddelde spanwijdte van meer dan anderhalve meter, geven een indrukwekkend beeld van de spartaanse omstandigheden waaronder de vliegeniers en passagiers hun reizen maakten. In het filmtheater wordt de bezoeker verrast door bijzondere films uit het verleden van de luchtvaart. Maar niet alleen historische elementen, ook huidige ontwikkelingen krijgen in de expositie de aandacht.

(vervolg)

Educatie en activiteiten

Naast de tentoonstelling verzorgt het Museon educatieve programma's voor groepen. Voor het programma van speciale activiteiten kan de website van het museum worden geraadpleegd. www.museon.nl

'Testpiloten (m/v) gezocht, kom ook vliegen!' is geproduceerd door het Finse science center Heureka. Dit toonaangevende wetenschapscentrum ontvangt op jaarbasis circa 250.000 bezoekers en is een internationaal bekende producent van populair-wetenschappelijke exposities. De jarenlange samenwerking tussen het Museon en Heureka vindt zijn grondslag in het lidmaatschap van ECSITE, the European Collaborative for Science, Industry and Technology Exhibitions, waar beide organisaties bij zijn aangesloten. Voor Nederland is de tentoonstelling inhoudelijk aangepast door het Museon in samenwerking met de KLM die in 2004 85 jaar bestaat.

Voorzieningen
Het Museon is toegankelijk voor bezoekers met een rolstoel. In de omgeving is voldoende parkeergelegenheid, ook voor bussen.

Openingstijden
Het Museon is geopend van dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur. In de schoolvakanties (alle regio's) is het Museon ook op maandag geopend. 1e Kerstdag en Nieuwjaarsdag is het Museon gesloten.

Toegangsprijzen
Kinderen t/m 3 jaar: gratis / kinderen 4 t/m 11 jaar: 3,- / volwassenen: 6,- / 65+ Pashouders: 5,50
Museumkaart geldig. Groepskorting voor groepen van meer dan 20 personen mogelijk.

Museon
Stadhouderslaan 37
Den Haag
t. 070-3381338
e. info@museon.nl
www.museon.nl