Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Kamerstuk, 8-10-2004

Uitnodiging Priority Medicines conferentie Den Haag, 18.11.2004

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

IZ-251.9250

8 oktober 2004

In het kader van het Nederlandse EU-voorzitterschap heb ik ook het thema geneesmiddeleninnovatie op de agenda gezet, maar dan natuurlijk bezien vanuit het volksgezondheidsperspectief.
Geneesmiddelen zijn u maar al te zeer bekend als kostenbeheersingdossier, maar tegelijkertijd houden nieuwe geneesmiddelen, vaccins en `biologicals' ook veel beloften voor de toekomst in en is innovatie in de sector Life Sciences belangrijk voor onze economische ontwikkeling (`Lissabon agenda' en de zogeheten G-10, een programma om de concurrentiepositie van de Europese farmaceutische industrie te bevorderen onder waarborging van een hoog volksgezondheidsniveau).

Terwijl de geneesmiddelenindustrie om begrijpelijke redenen de neiging heeft om zich vooral op de ontwikkeling van nieuwe `blockbusters' te willen richten zijn dat soms niet de producten waar ik vanuit volksgezondheidsperspectief het meest behoefte zou hebben. De vraag is welke producten dan wél; op die vraag zouden volksgezondheidsministers zoals ik bij voorkeur een antwoord moeten kunnen geven.
Om een afgewogen antwoord op deze vraag te kunnen geven heb ik de WHO enige tijd geleden gevraagd om de methodologie om prioriteiten te kunnen stellen op dit gebied te helpen verbeteren. Ook heb ik de WHO gevraagd om met een eerste lijst met prioriteitsgebieden te komen waarbij de lacunes in de (Europese en mondiale) Research & Development agenda het grootst lijken te zijn.
Dit rapport van de WHO is inmiddels zo goed als gereed en zal inzet zijn van een discussie met alle Europese stakeholdergroepen tijdens de mede door de Europese Commissie gesponsorde conferentie `Priority Medicines for the Citizens of Europe' op donderdag 18 november 2004 (middag+avond) in de Nieuwe Kerk te Den Haag met aansluitende ontvangst en buffet-diner in het VWS-gebouw.
Er worden maximaal 450 gasten verwacht uit meer dan 30 landen, inclusief de VS.
Hoewel in de titel van de conferentie wordt gesproken over `... Citizens of Europe' heb ik er uiteraard mee ingestemd dat de WHO zijn opdracht wat breder wilde invullen. Hun rapport kreeg dan ook als titel `Priority Medicines for Europe and the World'. In dit licht past ook de videoconferentie-discussie op ministersniveau met Mexico City waar op hetzelfde moment een mondiale conferentie plaats vindt met inhoudelijke raakvlakken met de onze (zie pagina 2 van het bijgevoegde programma).

Ik denk dat dit thema met name interessant kan zijn voor een aantal leden van:

* Vaste Commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport
* Vaste Commissie voor Economische Zaken

* Vaste Commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Belangstellenden voor deelname kunnen contact opnemen met ons congresbureau, Boerhaave Congress Office, Leiden, 071 527 52 94, j.j.l.muller@lumc.nl , waarna u meer informatie en een bevestiging van deelname zal worden toegezonden.

De Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

H. Hoogervorst
PDF
Programma Priority Medicines for the Citizens of Europe (nieuw venster)

Om het kamerstuk op te halen:

Zie het origineel