Ingezonden persbericht

Open Source Software op één Nederlandstalige cd verzameld

AMSTERDAM, 20041111 -- Op donderdag 18 november 2004 wordt in De Waag, Nieuwmarkt 4 te Amsterdam de OpenCD gepresenteerd. De OpenCD bevat 26 open source programma's die bruikbaar zijn voor maatschappelijke organisaties. Alle programma's werken op Windows. De software is stabiel, makkelijk in gebruik, voorbij de testfase en vormt een bruikbaar alternatief voor bekende bestaande commerciële pakketten.


Vooral maatschappelijke organisaties, zoals sportverenigingen, milieugroepen en bewonersorganisaties, kunnen profiteren van open source software. Maar zij weten vaak niet wat er te krijgen is of kunnen moeilijk beoordelen welke software van goede kwaliteit is. En zij missen een Nederlandse uitleg. Deze CD lost dat voor hen op. Projectleider Syb Groeneveld: "Met deze CD kunnen maatschappelijke organisaties snel en gemakkelijk aan de slag met open source software."

Alle software wordt in helder Nederlands ingeleid. Er is zoveel mogelijk gekozen voor Nederlandstalige software. Waar mogelijk zijn Nederlandstalige handleidingen bijgevoegd. De software op de OpenCD is in de volgende vier categorieën opgedeeld: Kantoor & Ontwerp, Internet & Communicatie, Multimedia & Spelletjes en Nuttige programma's. Naast de laatste versies van bekende open source programma's als OpenOffice.org en Mozilla Firefox, staat op de OpenCD software voor het werken met muziek, beeld en video, ftp-software, compressiesoftware, spelletjes en nog veel meer.
De OpenCD is gemaakt door DISC in samenwerking met het Open Source Software Lab (OSSL). DISC is een project van Stichting Nederland Kennisland en Waag Society om innovatieve software en content voor het publieke domein te helpen ontwikkelen en verspreiden. Met deze CD worden maatschappelijke organisaties ondersteund in hun ICT behoeften. De OpenCD is gebaseerd op de Engelstalige TheOpenCD.

Op donderdag 18 november wordt de OpenCD gepresenteerd in De Waag, Nieuwmarkt 4 te Amsterdam, van 15:00 tot 17:30. Tijdens de presentatie vertellen maatschappelijke organisaties hoe zij open source software gebruiken binnen hun organisatie. Tevens zal er ruimte zijn voor het stellen van vragen over open source. De OpenCD wordt uitgereikt aan Saranna Maureau, stadsdeelvoorzitter Amsterdam-West. Zij is verantwoordelijk voor het open source traject dat enkele welzijnsorganisaties in Amsterdam volgen.

De OpenCD is te vinden via de website www.disc.nl. Je kunt de OpenCD in z'n geheel downloaden om zelf te branden of je kunt afzonderlijke programma's installeren. Aanmelden voor de bijeenkomst van 18 november kan via info@disc.nl.