Ingezonden persbericht


Tentoonstelling

Buiten-Spiel

Fototentoonstelling met werken van Nino P. en Cordula Flegel

Een Nederlands-Duitse fotografische dialoog:

observaties op en buiten het voetbalveld

De opening vindt plaats op 18 november vanaf 19.00 uur. De beide kunstenaressen zullen aanwezig zijn. Guus Dubbelman, onder meer

sportfotograaf bij de Volkskrant zal de openingstoespraak houden.

De expositie is te zien van 19 november t/m 23 december.

Meer informatie onder: http://www.goethe.de/be/rot/nlpausst.htm

Het Goethe-Institut organiseert een tentoonstelling van de fotografes Cordula Flegel en Nino P. Zij zijn geen voetbaljournalisten en zelfs niet eens voetbalfans. Vanuit dit perspectief benaderen zij de voetbalwereld in Nederland en Duitsland. Juist vanuit hun buitenspelpositie ontstaan verrassende invalshoeken.

Cordula Flegel is geboren in Hamburg en woont in Beieren. Cordula Flegel fotografeerde verschillende voetbalclubs in Duitsland. Zij maakte foto's van fans en spelers bij Bayern Müchen, FC St. Pauli, FC Rot-Weiss Erfurt en Borussia Mönchengladbach. De foto's van de fans en de spelers zijn niet in scène gezet en zijn ook niet achteraf bewerkt. Het documentaire karakter geeft de emoties op een directe manier weer. Uit haar werk blijkt duidelijk op welke uiteenlopende manieren voetbal beleefd wordt.

De foto's van Flegel en Nino P. gaan een dialoog aan. Nino P. komt uit Georgië en woont in Rotterdam. Ook Nino P. heeft voetbalfans gefotografeerd. Maar zij heeft haar blik gericht op Nederland en het Nederlands elftal. Nino P. tracht de sociale context van het voetbal fotografisch vast te leggen. Hoe weerspiegelen deze foto's de rivaliteit tussen Duitsland en Nederland? Is het mogelijk dat de voetbalrivalen bij uitstek eigenlijk erg op elkaar lijken? Flegel en Nino P. willen ons een alternatief bieden voor het beeld dat wij dag in dag uit in de sportpers te zien krijgen.

Goethe- Institut Rotterdam

Westersingel 9

Openingstijden
Dinsdag t/m donderdag :14.00 - 19.00
Vrijdag :12.00 - 17.00
Zondag:13.00 - 17.00

De toegang is gratis.

--
Goethe-Institut
Laurens Runderkamp
Westersingel 9
3014 GM Rotterdam
Tel: 010-209 20 75
Fax: 010-209 20 72
Email: cultuur@rotterdam.goethe.org
www.goethe.de/rotterdam