Gemeente Sneek


Begeleiding 139 vmbo jongeren naar vervolgtraject Via een preventieproject heeft Compaz (adviesbureau voor opleiding en beroep) de vervolgbestemming van alle vmbo examenleerlingen in Zuidwest Friesland gecheckt en alle leerlingen zonder duidelijke vervolgbestemming begeleid.

Het rapport Preventieproject Vmbo over de begeleiding in de zomerperiode van een grote groep voortijdige schoolverlaters naar voortgezet onderwijs wordt donderdag 18 november 2004 aangeboden aan de Sneker onderwijswethouder Andries Ekhart.

Aanleiding was de constatering dat een relatief grote groep jongeren na Vmbo de aansluiting naar het Mbo mist. Deze schoolverlaters komen vervolgens bij het Regionaal Meld en Coördinatiepunt ("de leerplicht") in beeld als plaatsing in een scholingstraject vaak niet meer mogelijk blijkt.

Om hen na hun examen begeleiding te bieden naar het vervolgonderwijs, is het Preventieproject opgezet.
Dit project loopt in de provincie Groningen en in Deventer al meerdere jaren.

Het project is gericht op een kleine duizend eindexamenleerlingen van de Vmbo-scholen in de Zuidwest Friesland:

· Bogerman locatie Sneek

· R.S.G. Magister Alvinus

· Bornego College locatie Joure

· Marne College

· C.S.G. Gaasterland

· AOC Friesland locatie Sneek

· S.G. Zuyderzee College

· O.S.G. Sevenwolden locatie Joure

Er is alles op alles gezet om te zorgen dat alle leerlingen een startkwalificatie verwerven. Dit betekent een diploma op tenminste Havo- of Mbo-2 niveau, teneinde een goede kans te maken op de arbeidsmarkt.

Door begeleiding in het Zomervakantie/Preventieproject kunnen leerlingen alsnog aan het begin van het schooljaar starten met een Mbo-opleiding.

Het Preventieproject is uitgevoerd door AOB Compaz in opdracht van het RMC Zuidwest Friesland. Er namen in de regio Zuidwest Friesland in totaal 991 mbo-eindexamenleerlingen deel aan het Preventieproject. Van deze groep behoorde 14% tot de groep "risico-overstappers", dat zijn 139 leerlingen. Deze leerlingen zijn in de periode vanaf de zomervakantie tot medio oktober door medewerkers van AOB Compaz gevolgd, begeleid en ondersteund bij het realiseren van hun vervolgtraject. De overige 852 leerlingen hadden hun aanmelding en toelating voor een vervolgopleiding reeds voor de grote vakantie rond.

© copyright 2004 Gemeente Sneek - Laatste wijziging: 16-11-2004