Provincie Utrecht

Persbericht

Provinciale ontwerpwedstrijd over Romeinse Rijksgrens

De Romeinse Lijn, van Levefanum naar Laurum

17-11-2004
Vandaag lanceert de provincie Utrecht de ontwerpwedstrijd "De Romeinse Lijn" over de Romeinse Rijksgrens. Deze zogenaamde `Limes' doorkruiste tussen circa 50-270 na Christus de provincie Utrecht en liep vanaf Lefevanum (Wijk bij Duurstede) naar Laurum (Woerden). Langs de Rijn bouwden de Romeinen een lint van forten, wachttorens, havens en een grensweg.

De wedstrijd is bedoeld voor professionele ontwerpers die actief zijn op het gebied van landschaparchitectuur en stedenbouw. Aanbevolen wordt om zoveel mogelijk in een team samen te werken met andere disciplines zoals beeldende kunst en grafische vormgeving. Minimumvereiste is dat het team bestaat uit een geregistreerd architect. De begeleiding van deze ontwerpwedstrijd is in handen van Architectuurcentrum Aorta. Speciaal voor dit project heeft Aorta in samenwerking met de provincie Utrecht de site www.deromeinselijn.nl geopend. De website is bedoeld als een inspiratiebron voor deze prijsvraag en geeft een toelichting op de wedstrijdregels.

Romeinse tijd opnieuw zichtbaar voor het publiek De provincie Utrecht schrijft deze wedstrijd uit om de Romeinse tijd opnieuw zichtbaar en beleefbaar te maken voor het brede publiek. De restanten van deze militaire zone liggen nu merendeels verborgen onder een dikke kleilaag. Doorgaans goed bewaard, maar wie kent nog het verhaal over de aanleg en het intensieve gebruik van deze linie? Er was een tijd dat hier ruim 2000 militairen actief waren met patrouilles langs de grens, het onderhoud van de weg en het transport van bouwmateriaal en voedsel via de Rijn. Zij trokken een voor die tijd ongekend aantal boeren, handelaars en ambachtslieden aan, die zich vestigden bij de kampen. De provincie Utrecht werd gedurende ruim twee eeuwen onderdeel van een groter Europa. Dat verhaal wil de provincie opnieuw vertellen, aan de hand van aansprekende ontwerpen die de Limes laten zien als een lint van bijzondere `parels' in het Utrechtse landschap.

Aan ontwerpers die meedoen met deze wedstrijd wordt gevraagd om een visie te ontwikkelen over de rol en betekenis van de Utrechtse Limes bij de ontwikkeling van beleid op het gebied van de ruimtelijke ordening en landschapsinrichting. Verder vraagt de provincie om voor drie van de `parels' (waaronder in elk geval het fort Fectio in Bunnik) overeenkomstig dit overkoepelend ontwerp uit te werken hoe deze eeuwenoude locaties op een verantwoorde wijze opnieuw zichtbaar gemaakt kunnen worden in het landschap en welke (communicatie)middelen hiervoor nodig zijn.

Jury
Na beoordeling door een onafhankelijke jury wordt aan maximaal vijf teams gevraagd om de ontwerpen uit te werken. De jury bestaat uit: drs. A.M.J. Rijckenberg (voorzitter), ir. F.M. Felder (directeur De Principaal), Dirk Sijmons (mededirecteur H+N+S en rijksadviseur landschap), mw. S.G. van Dockum (plv. directeur Rijksdienst voor Oudheikundig Bodemonderzoek), prof. J.H.F. Bloemers (hoogleraar archeologie), mw. ir. C.M.M. Visser (DAF-architecten), prof. Dr. Ir. L. Boelens (bureau Urban Unlimited), Universiteit Utrecht en M. Hopman (Hopmans Architecten). Het totale prijzengeld bedraagt 33.000 euro. Inschrijvingen kunnen worden ingediend tot 9 januari 2005. De prijsuitreiking vindt plaats op 1 juni a.s. De provincie Utrecht is van plan om in de periode tot 2008 zich (financieel) in te spannen voor de uitvoering van één of meerdere van de genomineerde ontwerpen.

Meer weten?
Bureaus die geïnteresseerd zijn in deze ontwerpwedstrijd kunnen informatie ophalen via de website www.deromeinselijn.nl of vragen stellen via vragen@deromeinselijn.nl

Laatst gewijzigd op 11/17/2004 03:33:34 PM. Paginabeheer: Ron.van.Dopperen@provincie-utrecht.nl